kort

Balkanoorlog

Tribunaal spreekt Serviërs vrij

Den Haag. - Het Joegoslaviëtribunaal heeft gisteren twee Serviërs vrijgesproken van het opzetten van paramilitaire bendes gedurende de Balkanoorlog. De bendes begingen tijdens de oorlog wreedheden in Bosnië en Kroatië. De twee zijn oud-bondgenoten van Slobodan Milosevic. De aanklagers van het tribunaal hadden levenslang geëist tegen Jovica Stanisic en Franko Simatovic. De 62-jarige Stanisic was het hoofd van de Servische staatsveiligheidsdienst totdat Milosevic hem in 1998 de laan uitstuurde. De 63-jarige Simatovic was zijn nummer twee. Volgens de rechters van het tribunaal is het bewezen dat de paramilitaire bendes wreedheden hebben begaan, maar is er onvoldoende bewijs om Stanisic en Simatovic met de paramilitaire bendes in verband te brengen. AP

Plagiaat

Hoogleraar RUG op non-actief

Amsterdam. - De Rijksuniversiteit Groningen heeft per direct de Vlaamse hoogleraar criminologie Patrick van Calster op non-actief gesteld. Dat is besloten nadat de Vrije Universiteit Brussel hem de doctorstitel ontnam wegens het plegen van plagiaat in zijn proefschrift. Van Calster promoveerde in 2005 aan de Vrije Universiteit Brussel. Sinds 2010 werkt hij in Groningen. Tussentijds was hij hoofddocent aan de Universiteit Leiden. Beide universiteiten zijn een onderzoek gestart naar de wetenschappelijke integriteit van Van Calster. Rector magnificus Elmer Sterken van de RUG noemt de beslissing „onvermijdelijk”. NRC

Nigeria

Neemt wet tegen homohuwelijk aan

Abuja. - Het Nigeriaanse huis van afgevaardigden heeft gisteren een wet aangenomen die een huwelijk tussen homoseksuelen verbiedt. Op overtreding van het verbod staat een celstraf van veertien jaar. De senaat nam in november 2011 de wet al aan. Niet alleen is het homohuwelijk verboden, ook zijn homo-organisaties en -clubs verboden, evenals het ‘in het openbaar tonen van amoureuze betrekkingen tussen homoseksuelen’. AP