Opinie

Koningstoer

None

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bezoeken ons, hun volk. Twee provincies per dag doen zij aan. Aan alle provinciegrenzen staan honderd handgeplukte gewone mensen klaar, „zoals sporters, musici, vrijwilligers, ondernemers en onderzoekers”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. En we noemen dit ontmoeten.

Gisteren woonde het paar in Arnhem „diverse presentaties” bij van „twee thema’s die Arnhem kenmerken”.Dit zijn de thema’s ‘verbindingen’ en ‘voor elk wat wils’.

Maar natuurlijk. Verbindingen. En voor elk wat wils. Als citymarketing haarlemmerolie is voor bestuurders die het contact met hun burgers vrezen, maar toch iets moeten dóén, wat betekent dan een complete toer langs zulke plaatsen voor een koning?

Maar snel door naar Oosterbeek en Wageningen.

Een GroenLinks-wethouder uit Utrecht twittert al foto’s, met die typisch linkse mengeling van quasi-afkeer en grenzeloze opwinding. Ah, de informele bijeenkomst met honderd informele Nederlanders. Zoals sporters, musici, vrijwilligers, ondernemers en onderzoekers. We zien de gewone Nederlander Claudia de Breij. Vorige maand zong ze nog een mooi alternatief, kritisch koningsliedje op tv. Nu draagt zij een nette jurk. De koning kijkt enigszins bedroefd naar een glas in zijn hand. Wat erin zit, lijkt verdacht veel op een streekproduct.

Vianen duurt 21 minuten – timing van het liveblog van RTV Utrecht. Zang, burgemeester, dans en appelsap voor de majesteiten. Een streekproduct. En weg zijn ze, richting Vreeswijk.

Vreeswijk: zeemanskoor zingt. Koningspaar bewandelt ‘het Kippenbruggetje’. Tien minuten maar, dan stapt het gezelschap in de bus naar IJsselstein.

Maar let op. Om 14.52 uur meldt RTV Utrecht: zwangere vrouw krijgt weeën bij vertrek van het koningspaar.

Hier had het koninklijk paar iets historisch kunnen doen. Een vrouw in barensnood ondersteunen. Auto en escorte aanbieden, of desnoods een glaasje streekproduct.

Maar ze zijn al weg. Ze moeten naar IJsselstein.

Toegegeven: IJsselstein lijkt op papier een hoogtepunt. De koning krijgt hier volgens de RVD „in zijn hoedanigheid van Baron van IJsselstein volgens een eeuwenoude traditie symbolisch een paard overhandigd dat direct wordt doorgegeven aan een goed doel”.

Ik zie het paard op de camerabeelden naar het kruis van de koning happen. Hoor hoe iemand uit het gevolg ter afleiding snel een „Hiep hiep hoera!” inzet. „Hiep hiep hoera!”, roept het volk.

Drieëntwintig minuten. Dan vertrek naar Utrecht, om kennis te maken met het multiculturele leven in de wijk Lombok. Dit duurt van 16.01 tot 16.20 uur. Negentien multicultiminuten. Net genoeg voor de arrestatie van een anti-monarchist met een stuk karton – want dat is ook al folklore.

Om 17 uur eindigt deel twee van de koningstoer op het Domplein. In het belang van koning, koningin, onderdanen en de vooruitgang, stel ik voor dat majesteit de volgende keer gaat skypen.

Margriet Oostveen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Arjen van Veelen