Hiphoplegende KRS-One ziet zich als cultuurprofeet

KRS-One. Gehoord: 28/5, Paard van Troje Den Haag.

Rapper KRS-One is in het land met een missie. De pionier van de hiphopcultuur opende vorige week in Amsterdam Zuidoost een nationaal filiaal van zijn Temple of Hiphop. Hij gaf er een lezing over hiphop en toert van Heerlen tot aan Hengelo.

De 47-jarige hiphoplegende uit South-Bronx, New York, draagt onvermoeibaar zijn cultuur uit. Hij wil hiphop persoonlijk terugbrengen naar de creatieve bloeiperiode in de jaren tachtig. Dat heilige vuur maakt zijn optredens boeiend. Voor KRS-One is juist de spontane creativiteit van rap essentieel, zoals hij laat horen in lange, trage freestyles waarbij hij zijn teksten ter plekke verzint.

KRS-One damt zijn dj regelmatig in, omdat hij het publiek wil veroveren met zijn stem. En hoewel zijn ooit massieve stem en autoritaire cadans niet zo krachtig meer zijn als vroeger, maken zijn vakmanschap en overtuiging veel goed.

Maar zijn missie vertoont ook slijtageplekken, zoals in aanvallen op de radio, hiphoptijdschrift The Source en MTV – media die al lang flink aan belang hebben ingeboet.

Klassiekers als 9mm Goes Bang, Sound Of Da Police en My Philosophy, verdienen meer dan de versies die KRS-One er hier tussen freestyles doorheen raast. Maar hij wil in een uur durende show ook zijn naam in graffiti op T-shirts zetten en lokale breakdansers en rappers aan het werk zien. De prijzenswaardige eredienst van de profeet gaat zo ten koste van het concert van de rapper.

    • Saul van Stapele