Eindexamendief had sleutel in bezit

Het eindexamen Frans werd gestolen op de Ibn Ghaldoun-school. Extra vervelend, want de instelling ligt onder vuur.

De rector liep zijn kluis binnen en zag dat het mis was. In het pakketje van de eindexamens Frans zat een scheur van twee centimeter. Eén exemplaar bleek verdwenen. Wat dacht Bart Renders toen hij het zag? „Eén woord, drie letters.”

Het eindexamen Frans van het vwo dat dinsdag op internet verscheen, is uitgelekt via de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam, zo is gisteren bekend geworden. De politie verdenkt een 22-jarige man ervan het examen openbaar te hebben gemaakt. De verdachte is geen medewerker of leerling van de school.

Vanwege het lekken moesten 17.000 leerlingen hun eindexamen Frans gisteren afleggen, een dag later dan gepland. Ayhan Tonca, voorzitter van het college van bestuur van Ibn Ghaldoun, zegt dat de school zich „erg verantwoordelijk” voelt voor het uitstel van de examens.

De school gaat ervan uit dat de kluis, waarin de examens lagen opgeborgen, is geopend met een sleutel. Twee jaar geleden is een van de kluissleutels kwijtgeraakt. De toenmalige directie heeft een kopie van de sleutel laten maken – het slot is dus niet vervangen. „We weten niet waarom die beslissing is genomen”, zegt Tonca. „Als de nieuwe directie had geweten dat een sleutel was kwijtgeraakt, hadden we anders gehandeld.”

De huidige directie is vorig jaar aangesteld om orde op zaken te stellen. De scholengemeenschap is al jaren in opspraak vanwege slechte prestaties en financiële problemen. In 2005 en 2006 gebruikte Ibn Ghaldoun subsidiegeld om pelgrimsreizen naar Mekka te maken. In totaal is 200.000 euro besteed aan reizen die „geen educatief karakter” hadden.

In 2007 stelde de onderwijsinspectie vast dat de school ernstig tekortschoot in het afnemen van schoolexamens. Een jaar later kwam de school onder vuur vanwege de slechte onderwijskwaliteit. Ibn Ghaldoun werd door de inspectie aangemerkt als ‘zeer zwak’.

Op de achtergrond speelden ook financiële problemen, waar Ibn Ghaldoun nu nog mee kampt. De school zou een schuld van ongeveer een miljoen euro hebben aan de gemeente Rotterdam. Volgens Tonca is de begroting inmiddels „redelijk onder controle”. Ook de kwaliteit van het onderwijs is verbeterd, zegt hij: alleen twee vmbo-afdelingen worden nog gekenmerkt als ‘zwak’.

Daarom komt het uitgelekte examen de school op dit moment „heel slecht uit”, zegt Tonca. „We zijn hard bezig geweest om alles op een rijtje te krijgen. Er is veel geïnvesteerd in de kwaliteit. En dan overkomt je dit.”