Duitse concurrentie op hypotheekmarkt

Een consortium van zeven grote Duitse financiële instellingen gaat via een aantal zelfstandige adviseurs hypotheken in Nederland aanbieden, tegen fors lagere rentes dan de grote Nederlandse banken doen. Dat zeggen zelfstandige hypotheekadviseurs naar aanleiding van berichten in de Stentor.

De Duitse financiële instellingen, waaronder Deutsche Bank en Allianz, gaan de hypotheken via deze zelfstandige bureaus aanbieden. Op de hypotheken, die vanaf vandaag worden verkocht, wordt een rente gevraagd van 2,84 procent (tien jaar vast). Op NHG-hypotheken met een vaste renteperiode van tien jaar is de rente momenteel 3,9 à 4,5 procent.

Een adviseur van Adfinis, een zelfstandig hypotheekbureau uit Deventer, zegt: „Wij hebben de afgelopen twee weken proefgedraaid met Duitse hypotheken. Vandaag gaan we ze voor het eerst echt verkopen.” De Duitse banken hebben de berichten zelf nog niet bevestigd.

De komst van de Duitse banken is van belang voor de Nederlandse consument, áls het aanslaat. De vier grote Nederlandse banken, ABN Amro, ING, Rabobank en SNS, domineren nu de markt (met een marktaandeel van 80 à 90 procent). Er is volgens onder meer het CPB een gebrek aan concurrentie. Mede daardoor zou de hypotheekrente een procentpunt hoger liggen dan in omliggende landen. De vier banken zelf ontkennen dat er onvoldoende concurrentie is.

De Adfinis-adviseur zegt: „De rente is in Nederland structureel te hoog. De klant betaalt de rekening van jarenlang wanbeleid van banken.”