Consument is de dupe

China probeert de antidumpingheffingen door de Europese Commissie op zijn zonnepanelen tegen te houden. De commissie hekelt de agressieve prijspolitiek. Maar de prijsdaling was gunstig voor consumenten. Is de consument wel gebaat bij het opleggen van een heffing door Europa?

Het is duidelijk dat consumenten niet geholpen worden met een importheffing. De vraag is ook of Europa ermee geholpen is. Stimuleer Europese ondernemers naar de volgende fase te kijken. Niet de grootschalige massaproductie, maar hoogwaardiger producten. De gunfactor van zonne-energie is nu nog groot, maar als we er niet voor zorgen dat zonnepanelen veel meer geïntegreerd worden in gebouwen en landschap zal dat snel verdwijnen. In plaats van losse blauwe panelen met glimmende randjes moeten we toe naar niet-storende egale vlakken die passen in het stadsbeeld – nieuwe (dak)producten met geïntegreerde zonnepanelen.

Als de Europese industrie zich gaat richten op dat soort hoogwaardige producten en zich daarnaast richt op specifieke kansen in de zakelijke markt, dan kan iedere partij een zinvolle bijdrage leveren. Daar heeft de consument baat bij. Wij krijgen een duurzamer en beter product dat grootschaliger kan worden ingezet om zonder NIMBY (of NOMRO; Not On My Roof) effect een flinke bijdrage te leveren aan onze energietransitie.

    • Andius Teijgeler