Chinese overcapaciteit

China probeert de antidumpingheffingen door de Europese Commissie op zijn zonnepanelen tegen te houden. De commissie hekelt de agressieve prijspolitiek. Maar de prijsdaling was gunstig voor consumenten. Is de consument wel gebaat bij het opleggen van een heffing door Europa?

De vraag is of er echt sprake is van dumping; het met opzet onder de kostprijs verkopen om je concurrenten uit te schakelen. Immers, ook de grootste Chinese fabrikant, Suntech Power, is recent failliet gegaan. Het is waarschijnlijker dat de prijzen van zonnepanelen sterk gedaald zijn omdat er een grote overcapaciteit in de sector is ontstaan. Daardoor dalen de prijzen, prettig voor consumenten, en krijgen fabrikanten op korte termijn een sterke stimulans om goedkoper te produceren en te innoveren. Op langere termijn is het goed als de overcapaciteit verdwijnt. Zonder winstmarge wordt het op lange termijn niet interessant voor bedrijven om te blijven investeren in research & development naar zonnepanelen. De importheffing kan dan ook negatief uitpakken. Het zet een rem op de vooruitgang, houdt zwakke bedrijven uit de wind, terwijl het de prijzen van zonnepanelen verhoogt. Dat weet de Europese Commissie ook allemaal. De heffing kan dan ook niet los worden gezien van de bredere discussie met China over allerhande exportsubsidies.

    • Robin Fransman