Chinese kok mag niet uit China komen

Nederlandse koks kunnen niet wokken. Dat is althans de mening van Chinese restauranthouders. Om die reden werken zij het liefst met in China opgeleide koks. Toch zullen ze het ook met koks uit Nederland moeten gaan doen.

Van uitkeringsinstantie UWV mogen Chinese restaurateurs geen koks meer uit China halen. Ze moeten vacatures melden bij het UWV, die vervolgens Nederlandse kandidaten aandraagt – tot ongenoegen van de Chinese horecagemeenschap. Volgens de Vereniging van Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) beschikken Nederlandse koks niet over de benodigde vaardigheden om zomaar in een Chinese keuken aan het werk te kunnen. „Bijvoorbeeld op het vlak van snijtechnieken, temperatuurbeheersing en productkennis”, zegt directeur Li Ping Lin van de VCHO.

Het UWV vindt het invliegen van personeel in tijden van oplopende werkloosheid onwenselijk; het heeft 2.500 werkloze koks in het bestand. En het valt volgens het UWV wel mee met de inwerktijd.