Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Celstraffen tussen een en zes jaar geëist in grensrechterzaak

Officier van Justitie Joost Zeilstra op de eerste dag van rechtszaak tegen de mannen die verdacht worden van het doodschoppen van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen.
Officier van Justitie Joost Zeilstra op de eerste dag van rechtszaak tegen de mannen die verdacht worden van het doodschoppen van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Tegen zeven verdachten in de zaak rond de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen is vanmiddag tijdens de rechtszaak een gevangenisstraf geëist. De officier van justitie eist celstraffen tot twee jaar voor de jongens en zes jaar voor de vader.

De destijds vijftienjarige Yassine hoorde een eis van twaalf maanden, waarvan twee voorwaardelijk; de andere zes waren toen allemaal zestien of zeventien en hoorden 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De 51-jarige vader van Yassine is de enige die volgens de eis volgens het volwassenenrecht berecht moet worden: bij hem was de eis zes jaar cel.

Ze namen het risico van doodschoppen ‘voor lief’

Volgens de officier van justitie kan de zeven verdachten doodslag ten laste gelegd worden. Zij kregen de grensrechter op de grond en trapten op hem in en namen daarmee ‘het risico van doodschoppen voor lief’.

NRC-journalist Yasmina Aboutaleb vanuit de rechtszaal:

Twitter avatar Yasmina011 Yasmina Aboutaleb OvJ: Bij alle verdachten sprake van voorwaardelijk opzet en medeplegen doodslag, met uitzondering van Daveryon.

Alleen bij de achtste verdachte, Daveryon, kan doodslag niet bewezen worden. Hij vocht met de keeper van Buitenboys terwijl de rest zich op Nieuwenhuizen stortte. De officier van justitie eist bij hem 30 dagen jeugddetentie, waarvan 13 dagen voorwaardelijk.

Twitter avatar Yasmina011 Yasmina Aboutaleb OvJ: Daveryon heeft wel geweld gepleegd op het veld, daarom openlijke geweldpleging bewezen

Kans op aderaandoening ‘astronomisch klein’

Volgens een Britse expert die in Canada werkt, aangehaald door Gerard Spong en Sidney Smeets, advocaten van een van de jongens, kan het zijn dat de grensrechter niet is overleden aan het schoppen en trappen, maar aan een spontaan ontstaan scheurtje in zijn halsslagader. Forensische experts spraken dat eerder al tegen en in de rechtbank wees ook de officier van justitie die mogelijkheid resoluut van de hand.

NOS-journalist Paul Sanders vanuit de rechtszaal:

Twitter avatar Sanders_Paul Paul Sanders OvJ zegt dat kans ‘astronomisch klein’ dat #grensrechter is overleden aan aderaandoening, ipv het geweld.

En Aboutaleb nogmaals:

Twitter avatar Yasmina011 Yasmina Aboutaleb Volgens de OvJ is het toegepaste geweld van de verdachten de oorzaak geweest van de dood van de #grensrechter

Verdachten ontkennen schoppen vrijwel allemaal

Behalve Yassine (‘tegen de schouder’) ontkennen alle verdachten dat ze Nieuwenhuizen geschopt hebben. De verdediging zal tot zaterdag in beslag nemen. Maandag wordt de zaak naar verwachting afgerond, waarna twee weken later de rechtbank uitspraak doet.

Nieuwenhuizen werd mishandeld na de wedstrijd Buitenboys B1 - Nieuw Sloten B1 op zondag 2 december 2012. Hij leek er aanvankelijk niet ernstig aan toe te zijn, maar zakte later die middag in elkaar toen hij bij een andere wedstrijd stond te kijken. Een dag later overleed hij in het ziekenhuis.

Wat gebeurde er precies bij Buitenboys - Nieuw Sloten? De zaak is ingewikkeld door de vele verdachten en tegenstrijdige verklaringen. We plaatsten er voor aanvang van de rechtszaak deze voorbeschouwing over.