Bradley Wiggins kan titel Tour de France dit jaar niet verdedigen

Sir Bradley Wiggins voor de start van de achtste etappe in de Giro d'Italia.
Sir Bradley Wiggins voor de start van de achtste etappe in de Giro d'Italia. Foto AP/ Gian Mattia D'Alberto

De Britse wielrenner Bradley Wiggins zal dit jaar niet meedoen aan de Tour de France. Dat meldt zijn ploeg Sky vanmiddag. Hij won de grote wielerronde vorig jaar, maar een aanhoudende knieblessure zorgt ervoor dat hij zijn titel niet zal kunnen verdedigen.

Wiggins stapte twee weken geleden voortijdig uit de Giro d’Italia vanwege een steeds erger wordende infectie in zijn borst. Hij vertrok naar huis om te rusten en om te kijken hoe zijn knie het hield. In die periode, schrijft Sky, was Wiggins niet in staat volledig te trainen en daardoor kan hij niet meedoen aan de aankomende voorbereidingsrondes op de Tour, de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland. Dave Brailsford zegt namens de ploeg:

“Met de ziekte, zijn blessure en de behandeling is Brad voorbij het punt gekomen dat hij klaar kan zijn voor de Tour. Het is een groot verlies, maar onder deze omstandigheden overwegen we hem niet voor de selectie. (…) Het is verdrietig om de regerend kampioen niet bij Team Sky te hebben in de Tour. Maar hij is een kampioen, een formidabele atleet en zal terugkomen om te winnen als vroeger.”

Wiggins teleurgesteld

Wiggins noemt het niet kunnen rijden van de Tour “een enorme teleurstelling”:

“Ik wilde er zo graag bij zijn, voor het team en voor alle fans, maar het gaat niet gebeuren. Ik kan niet trainen zoals ik wil trainen en ik ga niet klaar zijn. Als je dat voor jezelf accepteert, is het bijna een opluchting om je niet druk te hoeven maken over je blessure en de race tegen de klok. (…) Dit team heeft zo veel renners in goede conditie, klaar voor selectie en we zetten een enorm hoge standaard qua prestaties en die moeten niet worden aangetast. We moeten de beste kans hebben om te winnen.”

Terugblik op Wiggins’ overwinning in de Tour van vorig jaar:

    • Frank Huiskamp