Hoge waterstand Rijn - gebruikers uiterwaarden moeten alert zijn

De waterstand in de Rijn is momenteel bijzonder hoog. Dat meldt Rijkswaterstaat. De oorzaak van de hoge waterstand is hevige regenval in Duitsland.

De verwachting is dat de waterstand komende week bij Lobith stijgt tot 13,5 meter boven het NAP. Wanneer de grens van twaalf meter boven NAP dit weekend wordt bereikt, kunnen uiterwaarden onder water lopen.

Uiterwaarden zijn ervoor bedoeld om de rivier meer ruimte te geven bij hoge rivierafvoer, maar toch is de situatie volgens Rijkswaterstaat bijzonder.

“Voor de tijd van het jaar zijn deze hogere waterstanden, en daarmee de kans op onderlopende uiterwaarden, echter wel bijzonder. In de winterperiode komt dit vaker voor, maar in de zomerperiode niet. Alleen in de zomers van 1970 en 1983 was de hoeveelheid water die bij Lobith werd afgevoerd veel groter.”

Gebruikers van uiterwaarden moeten alert zijn, want deze gebieden worden in de zomer soms als camping of wei voor vee gebruikt.

Waterschappen zijn inmiddels door Rijkswaterstaat geïnformeerd over de hoge waterstand. Ook worden verschillende stuwen bij onder meer Amerongen, Driel en Hagestein geopend. Het water moet dan via de Neder-Rijn en Lek wegstromen.

    • Lex Boon