'Besluit om tbs-kliniek te sluiten is wankel'

De onderbouwing voor het besluit van staatssecretaris Teeven om tbs-kliniek Veldzicht te sluiten is onduidelijk en onvoldoende uitgewerkt. Dat staat in een rapport van adviesbureau Berenschot. De gemeente Hardenberg liet Berenschot onderzoek doen naar de overwegingen om Veldzicht te sluiten.

De sluiting van forensisch psychiatrisch centrum Veldzicht in Balkbrug, Drenthe, is onderdeel van de 340 miljoen euro aan geplande bezuinigingen in het gevangeniswezen. Teeven wil dat de tbs-kliniek in 2016 dichtgaat. Volgens Berenschot kan „onvoldoende worden vastgesteld wat sluiting van Veldzicht concreet oplevert, zowel voor de korte als voor de lange termijn”.

Burgemeester Peter Snijders van Hardenberg wil dat Teeven de tbs-kliniek tot 2018 de tijd geeft om alternatieven voor sluiting uit te werken. „Van het grootste belang is dat kennis en kwaliteit van de kliniek behouden blijft. De zwaarste gevallen komen hier en toch is de behandelduur met zeven jaar korter dan gemiddeld.” De behandelduur van tbs-patiënten is gemiddeld tien jaar. Teeven wil daar acht jaar van maken.

De regio Hardenberg-Hoogeveen is officieel nog geen krimpregio, maar kan dat met sluiting van Veldzicht wel worden, waarschuwt Berenschot verder. Een „zeer beperkt percentage” werknemers zou in de regio maar een nieuwe baan kunnen vinden. „Veldzicht staat in onze topvijf van bedrijven. Dat raken we in één klap kwijt”, zegt Snijders.

Hardenberg is niet de eerste gemeente die de plannen van Teeven laat doorrekenen. Eerder deze week bleek dat gemeenten en uitkeringsinstanties mogelijk honderden miljoenen euro’s aan overige kosten kwijt zijn. Volgende week debatteert de Kamer met Teeven over de bezuinigingen in het gevangeniswezen.

    • Annemarie Kas