‘België stopt met Fyra - problemen met trein niet opgelost’

De Fyra-treinen (hier eentje op het station in Brussel) rijden al sinds januari dit jaar niet meer wegens technische problemen. Foto EPA / Thierry Roge

Het is over en uit voor de Fyra in België. Dat meldt de krant Gazet van Antwerpen. De Belgische spoorwegen NMBS zal het nieuws later vanmiddag officieel bekendmaken, stelt de krant op basis van “een betrouwbare bron, dichtbij de onderhandelingen.”

Op welke manier de NMBS het contract zal opzeggen, is nog niet duidelijk, schrijft de Gazet van Antwerpen. De NMBS is al een tijdje bezig met een interne evaluatie van de Italiaanse trein van producent AnsaldoBreda.

De NMBS en het Nederlandse NS HiSpeed namen de Fyra op 17 januari uit dienst, omdat er letterlijk stukken van de trein af vielen tijdens het rijden en de veiligheid van de reizigers niet meer kon worden gegarandeerd. De treinen bleken niet bestand tegen het winterse weer. De Gazet van Antwerpen schrijft:

De NMBS gaf AnsaldoBreda drie maanden de tijd om de problemen met de trein op te lossen. Maar de fabrikant heeft nog altijd geen gepast antwoord. In Nederland zal het nieuws hard aankomen. Want daar zitten ze nog met het grootste deel van de aangekochte treinen.

NRC-redacteur Huib Modderkolk twitterde daarop:

Twitter avatar huibmodderkolk Huib Modderkolk Bron bij #NS: sinds gisteravond weten wij dat waar we altijd bang voor waren, waarheid is: NMBS heeft Fyra nooit gewild. #NS #Fyra
    • Niels Posthumus