Assad ‘vol vertrouwen’ na successen

De Syrische president Bashar al-Assad wordt in Damascus geïnterviewd door een journaliste van de Libanese televisiezender Al-Manar. Dit is de zender van zijn bondgenoot Hezbollah.
De Syrische president Bashar al-Assad wordt in Damascus geïnterviewd door een journaliste van de Libanese televisiezender Al-Manar. Dit is de zender van zijn bondgenoot Hezbollah. Foto Reuters

De Syrische president Bashar al-Assad heeft zich gisteren „vol vertrouwen in de overwinning” in de oorlog in zijn land getoond. Zijn uitspraak in een vraaggesprek met het televisiestation van zijn Libanese bondgenoot Hezbollah, Al-Manar, volgde op recente successen voor zijn leger aan verscheidene fronten. Die zijn mede mogelijk gemaakt door hulp van Hezbollah met duizenden manschappen en wapens.

Onder andere bij het strategische stadje Qusayr bij Homs, bij Damascus en bij Idlib in het noorden is een opmars van het Syrische leger gemeld. Volgens de Duitse inlichtingendienst heeft Assad zijn militaire positie aanzienlijk verbeterd, onder andere ook doordat zijn aanvoerlijnen voor materieel en manschappen zijn hersteld, zo heeft het Duitse blad Der Spiegel gemeld.

Daarentegen staat hun verdeeldheid de rebellen in de weg. In sommige regio’s worden onderlinge gevechten om de macht gemeld.

Al-Manar meldde aanvankelijk dat Assad had geclaimd geavanceerde S-300 luchtdoelsystemen van Rusland te hebben ontvangen die de Syrische luchtverdediging aanzienlijk zouden versterken. Maar dat werd later ingetrokken. Rusland kondigde eerder deze week aan de S-300 te zullen leveren, nadat de Europese Unie wapenleveranties aan rebellen had mogelijk gemaakt. Vanochtend kondigde een Russische functionaris aan dat levering dit najaar zal beginnen. Israël heeft gedreigd levering van de S-300 met geweld te zullen verhinderen. Vanochtend reageerde Israël niet opnieuw.

Moskou kijkt ook naar de levering van meer dan tien MiG-29 gevechtsvliegtuigen aan Syrië, zo zei de directeur van de vliegtuigbouwer vanochtend. Volgens hem is een Syrische delegatie in Moskou om hierover te praten.

Het Syrische regime gebruikt zijn luchtmacht om rebellen mee te bestoken. Daarbij komen ook veel burgers om het leven. Maar rebellen hebben intussen talrijke vliegtuigen uit de lucht geschoten.

De politieke oppositie kondigde gisteren na vijf dagen van turbulente beraadslagingen in Istanbul aan niet deel te nemen aan de vredesconferentie die Rusland en de Verenigde Staten voorbereiden. Het Syrische regime heeft zich wel bereid verklaard naar Genève te gaan. Een Amerikaanse regeringswoordvoerder zei te hopen dat dit niet het laatste woord van de oppositiecoalitie is.