Van kerk naar kantoorpand - asielzoekers Amsterdam kraken nieuw onderkomen

Asielzoekers sjouwen hun spullen naar binnen in het Toorop-gebouw. Na het vertrek uit de Vluchtkerk in Amsterdam West, nemen de asielzoekers hun intrek in een leegstaand kantoorpand in Amsterdam.
Asielzoekers sjouwen hun spullen naar binnen in het Toorop-gebouw. Na het vertrek uit de Vluchtkerk in Amsterdam West, nemen de asielzoekers hun intrek in een leegstaand kantoorpand in Amsterdam. Foto ANP / Erik van 't Woud

De uitgeprocedeerde asielzoekers die vandaag de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam moesten verlaten, hebben een nieuw onderkomen. Een leegstaand kantoorpand van woningcorporatie De Key in Amsterdam-West is door de groep gekraakt. Dat bevestigt een woordvoerder van de asielzoekers aan persbureau Novum.

Het gaat om een pand aan de Jan Tooropstraat. Zo’n 130 asielzoekers trokken daar rond 18.00 uur in. Ook een deel van de vrouwen en zieken onder de asielzoekers hebben hun intrek in het pand genomen. Eerder werd bekend dat zij onderdak kregen van de GGD en mochten slapen in de Stephanuskerk in Amsterdam-Noord. De groep wil echter bijeen blijven. Hoe lang de groep in het pand wil blijven is niet bekend.

Hulp van Amsterdamse krakers

De asielzoekers hebben bij de kraak hulp gehad van een groep Amsterdamse krakers, staat in een bericht geplaatst op Indymedia.

“Nu de groep wederom in de steek gelaten wordt nemen wij het heft weer in eigen handen en helpen de groep aan een pand. We zijn verontwaardigd over het feit dat de gemeente geen enkele oplossing heeft willen vinden om deze groep te huisvesten, terwijl het recht op onderdak een fundamenteel mensenrecht is.”

‘Hopen dat woningcorporatie asielzoekers warm hart toedraagt’

Woningcorporatie De Key is nog niet officieel op de hoogte gesteld van de kraakactie, meldt de woordvoerder van de groep aan Novum.

“Dat gaat nog gebeuren. Wij hopen dat De Key de asielzoekers ‘een warm hart toedraagt’ en daarmee ook tegemoet komt aan een oproep van burgemeester Van der Laan”.

De Amsterdamse burgemeester zei eerder te hopen dat de asielzoekers door particulieren worden opgevangen.

Het afgelopen halfjaar verbleven de asielzoekers, die naar eigen zeggen niet terug kunnen naar hun thuisland, in de Sint-Josephkerk in Amsterdam-West. De eigenaar van de kerk en burgemeester Van der Laan bepaalden echter dat de groep daar weg moest. Vrijwilligers vonden de opvang te zwaar.