Apple verliest zaak tegen Samsung – Galaxy Tab lijkt niet te sterk op iPad

Links Apple's iPad, rechts Samsung's Galaxy Tab 10.1. Foto Reuters / Jo Yong-Hak

Samsung kopieert Apple niet. Dat oordeelde de Hoge Raad vandaag, het hoogste Nederlandse rechtsorgaan. Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern heeft het modelrecht van Apple met de ontwikkeling van zijn Galaxy Tab 10.1 niet geschonden.

Apple heeft een Europees modelrecht op de tablet - of in het geval van Apple: de iPad. Het Amerikaanse bedrijf vindt dat de Galaxy 10.1 van Samsung te veel op de iPad lijkt. Dit zou betekenen dat Samsung het modelrecht op de tablet zou hebben geschonden. Apple startte in meerdere EU-landen een inbreukprocedure tegen Samsung.

In Nederland wezen rechtbank en hof de vordering van Apple echter eerder al af. De Hoge Raad heeft nu dus het tegen die afwijzing gerichte beroep van Apple verworpen. Daarmee is is de uitspraak van het hof definitief.

Volgens die eerdere uitspraak van het Gerechtshof heeft het Apple-model slechts in beperkte mate een eigen karakter. De elementen waaruit het is opgebouwd, komen allemaal voor in eerdere (en door anderen op de markt gebrachte) tablets. Het ontwerp heeft daarom slechts een beperkte beschermingsomvang. Bovendien verschillen de tablets van Samsung op onderdelen zozeer van de iPad van Apple dat het de geïnformeerde gebruiker zonder meer opvalt. Daarom maken de Samsung-tablets geen inbreuk op het modelrecht van Apple.

De Hoge Raad onderschreef dit oordeel van het Gerechtshof. In de procedure was niet aan de orde of Samsung onrechtmatig heeft aangehaakt bij het commerciële succes van de iPad, schrijft Rechtspraak.nl. Daarover is dus niets beslist.

Apple en Samsung liggen al ruim twee jaar met elkaar in de clinch over het ontwerp van smartphones en tablets. Er lopen rechtszaken in verschillende landen over het uiterlijk van de producten, de gebruikte hardware en over de softwarematige werking van bijvoorbeeld de wijze waarop er door foto’s gebladerd wordt. Onder meer in Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten lopen zaken tussen de twee bedrijven.

    • Niels Posthumus