AFM let op Cryo-Save

Stamcelbank Cryo-Save is in de belangstelling komen te staan van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Afgelopen woensdag steeg de beurskoers van het bedrijf met zo’n 11 procent. Gisteren maakte topman van Cryo-Save Arnoud van Tulder bekend dat hij opstapt. „Het heeft onze aandacht”, laat een woordvoerder van AFM weten, „zoals elke opvallende koersstijging onze aandacht heeft”. Over afzonderlijke gevallen wil de toezichthouder niets kwijt, behalve dat er een procedure in gang wordt gezet. Dan wordt onderzocht of er meer aan de hand is. Handel met voorkennis, bijvoorbeeld.

Dagelijks worden er gemiddeld zo’n 20.000 aandelen van Cryo-Save (36,8 miljoen euro omzet in 2012, 270 werknemers) verhandeld. Afgelopen woensdag waren dat er ineens 182.000.

Begin deze maand werd bekend dat een concurrerend concern uit Luxemburg, Salveo Holding, een belang van ruim 27 procent in Cryo-Save heeft verworven. Geruchten over een eventuele overname deden de koers stijgen – de eerste van de tweede koerssprongen deze maand. Salveo Holding kocht de aandelen onder meer van oprichter Marc Waeterschoot van Cryo-Save en van voormalig president-commissaris Johan Goossens.

Salveo, dat een stamcelbank in Zwitserland exploiteert, heeft nog niet duidelijk gemaakt of het Cryo-Save in zijn geheel wil overnemen.