Zwoele sfeer van Berlijnse nachten

None

Maar wát graag biedt het Holland Festival podium aan popmusici met klassieke ambities. Vorig jaar liet Bryce Dessner van The National zijn gitaar nog opgaan in de partijen van het Amsterdam Sinfonietta. Tweemaal was zanger Antony Hegarty er, met onder meer het Metropole Orkest, en Faith No More-frontman Mike Patton voerde eens oude Italiaanse filmmuziek uit. Dat levert niet altijd concerten van grote schoonheid op. Vaker dringt zich de vraag op wie nu wie eigenlijk dient, wanneer de solist ondersneeuwt in de vermetele strijd tussen artistieke drive en geforceerde cross-over.

Het festivalstreven om op ‘ontdekkingsreis te gaan’ had dit jaar bij pop en aanverwanten wel wat avontuurlijker gekund. De komst van de nieuwe band The Gloaming, vijf Ieren op snaarinstrumenten (viool/piano) die deze lente een debuutalbum afleveren, is aardig op het snijvlak van traditionele fiddler-folk en improvisatie. Een wat krampachtige ‘cutting edge’-indruk maakt de ‘wereldpremière’ van Brooklyn to Berlin, het Berlijnse strijkerscollectief Kaleidoskop met zanger/gitarist Lee Ranaldo van de noise-rockband Sonic Youth. Het concert zal moeten laveren tussen barok en gitaarkunst.

Het performance-orkest The Irrespressibles legt altijd al een verbinding tussen klassiek en pop. Diens flamboyante zanger Jamie McDermott is na een HF-optreden in 2011 terug met een ongetwijfeld theatrale herinterpretatie van de Cabaret Songs uit 1937 van Benjamin Britten. Reken op de sfeer van het Berlijnse nachtleven, opwinding en extase, met de emotie hoog in de falsetkeel van McDermott. Een echt mooi kruisverband dat zijn kwaliteit al bewees in New York is Brooklyn Babylon. Het is de bigband van de jonge Canadese orkestleider Darcy James Argue, die met zijn ‘steampunk big band’ Secret Society geldt als grote belofte. Videokunstenaar Danijel Zezelj voegt er visuele expressie aan toe. Argues moderne orkestrale jazz, in dit project uitgevoerd in cirkelvorm met erachter projecties, is bedwelmend en spannend: zo lopen de melodielijnen dwars door het orkest. Samen met de illustraties is het één muzikale caleidoscoop.

    • Amanda Kuyper