Zwarte hoogmis van heavy metal

Festival //

metalfortarock XL1 juni, goffertpark, nijmegen€75fortarock.nl

Metalminnende festivalliefhebbers hebben een lastig decennium achter de rug. Driedaags festival Dynamo Open Air was lang een vaste waarde voor headbangers, maar toen voor het inmiddels eendaagse ‘Dynamo 2005’ definitief het doek viel bleef het – zeker voor dit genre – lang stil. Vier jaar later ontstond uit melkpakkenfabriek FortaPak een opvolger: FortaRock. Vier edities lang bescheiden, in het Nijmeegse Park Brakkenstein. Vorig jaar verkocht het feest ineens uit. Met 8.000 bezoekers kwam het niet in de buurt van het gewicht dat Dynamo ooit had (118.000), maar een nieuw begin lijkt gemaakt. De acts waren er naar, met Machine Head en Slayer. Dit jaar is het vijfjarig jubileum reden om groots uit te pakken met een eenmalige XL editie. Het festival is verplaatst naar het veel grotere Goffertpark, en de verwachtingen zijn hooggespannen: meer dan 45.000 bezoekers. Met als hoofdact de pyromanen van Rammstein, is dat geen gekke gedachte. In 2009 speelden die met gemak het Gelredome vol, en in 2012 was Ahoy binnen een half uur uitverkocht - terwijl de tickets net zo duur waren als de kaartjes voor FortaRock nu. Nu krijg je een stuk meer klinkende namen voor die 75 euro, zoals Motörhead, Opeth, Mastodon, Amon Amarth, Hatebreed, Kreator, Finntrol, Entombed en Enslaved. FortaRock is hard op weg de nieuwe zwarte hoogmis van rockend Nederland te worden.

    • Peter van der Ploeg