Worstelen weer op olympische shortlist

De kans dat worstelen een olympische sport blijft is toegenomen. Gisteren plaatste het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worstelen op de shortlist van drie sporten die in 2020 aan het programma van de Spelen worden toegevoegd. De concurrenten zijn honkbal/softbal en squash.

De keus voor worstelen is opmerkelijk, omdat de sport ruim drie maanden geleden door datzelfde bestuur werd voorgedragen om te wijken voor nieuwe sporten. Andere bedreigde sporten als moderne vijfkamp en hockey kregen destijds het voordeel van de twijfel.

Het voornemen worstelen van de Spelen te verwijderen leidde tot veel kritiek. De argumenten: de sport wordt mondiaal beoefend en behoort tot de historische olympische sporten. Ook niet alle IOC-leden waren blij met de keus van het bestuur. Carlos Nuzman, de invloedrijke Braziliaan en voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen in Rio de Janeiro (2016), sprak openlijk van een „foute keus”. Internationaal werd grote druk op het IOC uitgeoefend door machtige landen als de Verenigde Staten en Rusland, die samen optrokken met Iran, een van de sterkste worstellanden.

De lobby op hoog niveau heeft geholpen, want worstelen werd gisteren bij de stemming onder de vijftien bestuursleden, tijdens hun vergadering in St. Petersburg, als eerste sport op de shortlist geplaatst. Daarna volgden honkbal/softbal en squash. Daarmee kwam er ook een eind aan de olympische droom van de Nederlandse skeeleraars. Hun sport werd afgewezen, evenals karate, sportklimmen, wakeboard en wushu.

Bij de IOC Sessie begin september in Buenos Aires bepalen de IOC-leden welke van de drie sporten vanaf 2020 olympisch wordt – of in het geval van worstelen olympisch blijft.