Wie tóch op vakantie ging, mag eventueel gokken op het herexamen Frans

Examenopgaven worden uitgedeeld op het Leidsche Rijn College.
Examenopgaven worden uitgedeeld op het Leidsche Rijn College. Foto ANP / Bas Czerwinski

Wat als je het uitgestelde vwo-examen Frans vandaag mist omdat je al een vakantie geboekt had? Officieel mag je dan geen herexamen doen, omdat dat alleen kan als het eerste examen ook gemaakt is. De voorzitter van de VO-Raad adviseert rectoren om de enkeling die echt niet onder de reis uit kon, te hulp te schieten door het cijfer 1 toe te kennen voor het gemiste examen.

Dat zei de voorzitter, Sjoerd Slagter, vandaag in het VARA-programma De heer ontwaakt.

Het tekstboekje en de 42 opgaven van het eindexamen Frans lekten dinsdagavond uit via internet, waarna in allerijl een vervangend examen geregeld moest worden. Dat was er wel, maar het lukte niet om het op tijd (13:30 uur gistermiddag) op alle scholen te krijgen. Daarom vindt het examen vandaag plaats, ook om half twee ‘s middags. Veel eindexamenkandidaten hadden juist een vakantie geboekt met een vertrekdatum direct na hun laatste examen, om te vieren dat het studeren erop zit. Zij kwamen bedrogen uit toen gisteren dus bleek dat ze een dag later ook nog beschikbaar moeten zijn.

Slagter zei in het radioprogramma dat gewoon op het vliegtuig stappen en gokken op het herexamen eigenlijk geen optie is. Maar hij raadt de rectoren aan ‘in de heel enkele gevallen dat het niet lukt’ om de reis te annuleren of uit te stellen, een onvoldoende toe te kennen, zodat ze op die manier kunnen herkansen.

Ongeveer een kwart van alle vwo-eindexamenkandidaten moet het examen Frans maken.

    • Peter Zantingh