‘VS doden nummer twee van Pakistaanse Talibaan’

Bij een Amerikaanse drone-aanval gistermorgen in het noordwesten van Pakistan is de nummer twee van de Pakistaanse Talibaan, Wali-ur-Rehman, gedood. Hij is inmiddels begraven. Dit zeggen bronnen bij de Talibaan en Pakistaanse inlichtingendiensten.

Maar het nieuws is nog niet bevestigd door het Witte Huis en de voornaamste woordvoerder van de Talibaan. Het kost vaak dagen en soms weken om met zekerheid te achterhalen of een bepaalde militante leider daadwerkelijk bij een aanval met raketten van de Amerikaanse onbemande vliegtuigjes is gedood. Al twee keer eerder is Rehmans dood gemeld, ten onrechte naar naderhand bleek.

Rehman, die ongeveer 42 jaar oud was, gold als de belangrijkste militaire strateeg van de Pakistaanse Talibaan. De Verenigde Staten hadden een prijs van vijf miljoen dollar op zijn hoofd gezet, omdat hij volgens hen betrokken was bij een aanslag in 2009 op een Amerikaanse basis in Afghanistan. Daarbij kwamen zeven CIA-agenten om het leven.

Rehmans dood zou een harde klap betekenen voor de fundamentalistische organisatie, die formeel Tehrik-e-Taliban heet. De laatste jaren was hij naar wordt aangenomen intensief betrokken bij aanslagen in Pakistan op zowel militaire als civiele doelen.

De drone-aanval van gisteren op een huis in de plaats Miran Shah in Noord-Waziristan, waarbij in totaal zeven mensen om het leven kwamen, kwam op een gevoelig moment. Vorige week nog stelde de Amerikaanse president Obama beperkingen op het gebruik van drones in het vooruitzicht. Komende week treedt de nieuwe Pakistaanse premier Nawaz Sharif aan, die de drone-aanvallen eerder deze maand een inbreuk op de Pakistaanse soevereiniteit noemde. Ook bij de Pakistaanse bevolking zijn de frequente drone-aanvallen in de tribale gebieden langs de grens met Afghanistan zeer impopulair

Erg hard zullen de Pakistaanse leiders de VS echter ditmaal niet vallen, als de dood van Rehman zou worden bevestigd. De Talibaan-commandant, die bekend stond als zeer intelligent maar ook als koel en berekenend, legde zich de laatste jaren immers toe op aanslagen in hun eigen land. (Reuters, AP, BBC, AFP)