Voormalige medewerkers Milosevic vrijgesproken van oorlogsmisdaden

Het Joegoslaviëtribunaal heeft twee oud-medewerkers van Slobodan Milosevic vrijgesproken van oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlogen in voormalig Joegoslavië. Het gaat om Franko Simatovic, een medewerker van de Servische veiligheidsdienst en Jovica Stanisic, voormalig chef van de veiligheidsdienst.

Chef van de voormalige veiligheidsdienst Jovica Stanisic (links) en zijn medewerker Franko Simatovic (rechts) wachten de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal af. De twee werden vrijgesproken van oorlogsmisdaden. Foto AP / Martijn Beekman

Het Joegoslaviëtribunaal heeft twee oud-medewerkers van de oud-Servische leider Slobodan Milosevic vrijgesproken van oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlogen in voormalig Joegoslavië. Het gaat om Franko Simatovic, een medewerker van de Servische veiligheidsdienst en Jovica Stanisic, voormalig chef van de veiligheidsdienst.

Stanisic was aangeklaagd omdat hij zou hebben geholpen bij de organisatie van ‘etnische zuiveringen’ in buurlanden Kroatië en Bosnië tijdens de Bosnische oorlog, in de periode van 1991 tot 1995. Tegen hem en zijn ondergeschikte Simatovic werd levenslang geëist, maar beide werden op alle punten vrijgesproken. De rechters achtten niet bewezen dat de twee deelnamen aan wreedheden, die werden gepleegd door Serviërs in Bosnië en Kroatië.

    • Anouk Eigenraam