Vervanging Britse Trident-kernraket te duur

Alternatieven voor de Britse onderzeeboten met Trident-kernraketten zullen te duur en te inefficiënt zijn. Dat blijkt uit een studie naar de Britse nucleaire defensiestrategie, die eerder deze week uitlekte in The Financial Times.

De studie is verricht op verzoek van de Liberaal-Democraten. Die partij wil af van kostbare Vanguard-onderzeeboten, die in 2028 aan vervanging toe zijn, en zoekt naar alternatieven. De Conservatieven streven echter naar een gelijkwaardige vervanging, en vinden dat onderzeeërs cruciaal zijn voor een minimale Britse nucleaire afschrikking. De kosten daarvan worden geraamd op 20 miljard pond (23,6 miljard euro).

De coalitieregering heeft een besluit tot 2016, na het einde van deze kabinetsperiode, uitgesteld. Oppositiepartij Labour is voor vervanging, maar staat open voor alternatieven die minder geld kosten.

Volgens The Financial Times blijkt uit de studie, die eind deze maand openbaar wordt, dat er geen betere alternatieven zijn voor Trident. Wel zou het geld schelen als er minder onderzeeërs worden besteld. Downing Street noemt de krantenberichten speculatief.

Het Britse leger is bezig met een grote strategiewijziging. Er wordt minder geld beschikbaar gesteld voor conventionele oorlogsvoering. Zo verdwijnen er banen bij de luchtmacht en marine, en na terugtrekking uit Afghanistan bij het leger. Bases in Duitsland worden gesloten. Materieel, waaronder een vliegdekschip en verkenningstoestellen, wordt geschrapt. Dat levert besparingen van bijna 3 miljard pond op, 8 procent van het Defensiebudget.

Onderwijl wordt er wel geïnvesteerd in conflictpreventie, de bestrijding van internationale terreurgroepen, en cyberterrorisme.

Vervanging van de Trident-raketten is ook onderwerp van discussie in het debat over Schotse onafhankelijkheid. De onderzeeërs liggen op de marinebasis Faslane, ten noorden van Glasgow. De Scottish Nationalist Party van premier Alex Salmond wil van de kernraketten af, omdat die niet het antwoord op moderne bedreigingen zouden zijn. Een meerderheid van de Schotten vindt eveneens dat Schotland kernwapen vrij zou moeten zijn.