Van der Laan geeft asielzoekers Vluchtkerk 225 euro mee

De uitgeprocedeerde asielzoekers moeten morgen echt vertrekken uit de Vluchtkerk in Amsterdam verlaten.
De uitgeprocedeerde asielzoekers moeten morgen echt vertrekken uit de Vluchtkerk in Amsterdam verlaten. Foto ANP / Olaf Kraak

De uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde Vluchtkerk in Amsterdam hebben het lang kunnen uitstellen, maar vanaf morgen staan ze echt weer op straat. Burgemeester Eberhard van der Laan kan de groep niet verder helpen aan onderdak zo zei hij vanmiddag op een gemeenteraadsvergadering, ondanks een dringend laatste verzoek van de groep om hulp.

De asielzoekers zitten na een verblijf in een tentenkamp in Osdorp, sinds vorig jaar in de Sint-Josephkerk in Amsterdam-West. Met hen was in april al afgesproken dat ze tot juni mochten blijven. De eigenaar wil ze nu echt weg hebben, voor de vrijwilligers die de asielzoekers helpen wordt de hulp te zwaar. De asielzoekers zijn van plan op te stappen, maar deden in de vergadering nog een laatste roep om hulp, meldt Novum.

Van der Laan noemt de situatie ongelukkig, maar zei dat hij de groep asielzoekers volgens de wet geen onderdak mag bieden. Wel geeft hij de asielzoekers ieder 225 euro mee, waarmee ze eten kunnen kopen en eventueel naar familie kunnen reizen voor onderdak. De gemeente staat welwillend tegenover initiatieven van particulieren. Die zouden bijvoorbeeld een leegstaande ruimte beschikbaar kunnen stellen voor de asielzoekers. Van der Laan:

“Dat zou volgens mij de weg zijn. Maar tot die tijd moeten ze het zelf even kunnen oplossen.”

De gemeenteraad heeft er begrip voor dat Van der Laan niet meer kan doen, maar een aantal leden vreest wel voor de veiligheid en is bang dat de asielzoekers nu op de straat aangewezen zijn. SP-raadslid Laurens Ivens:

“Uiteindelijk wordt het probleem op straat gelegd. Mensen worden dakloos door falende regels.”

De asielzoekers zitten de komende tijd nog in onzekerheid over hun toekomst. De komende weken worden eerst de dossiers van de asielzoekers opnieuw bekeken door Vluchtelingenwerk. Ook moet het kabinet nog een besluit nemen over de verruiming van het buitenschuldcriterium. Volgens Van der Laan kan het nog maanden duren voor ze uitsluitsel hebben.