Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Universiteit Groningen zet hoogleraar op non-actief wegens plagiaat

Foto ANP / Koen Suyk

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft vandaag hoogleraar Criminologie Patrick van Calster op non-actief gesteld omdat hij plagiaat heeft gepleegd in zijn proefschrift.

Van Calster promoveerde in 2005 aan de Vrije Universiteit Brussel. De VU Brussel heeft deze week besloten hem zijn doctorstitel af te nemen. Dat maakt de RUG vanmiddag bekend op haar website.

Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden heeft ook besloten onderzoek te doen naar de wetenschappelijke integriteit van Van Calster.

Hoogleraar sinds 2010 werkzaam aan RUG

Van Calster is sinds 2010 werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen als hoogleraar Criminologie. Hij studeerde Filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel en Criminologische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij promoveerde tot doctor in de Criminologische wetenschappen in 2005 op een proefschrift over de studie van criminele fenomenen, in het bijzonder criminele organisatie. Van Calster was daarna werkzaam als universitair hoofddocent bij het Instituut strafrecht en criminologie aan de Universiteit Leiden.

Prof.dr. Elmer Sterken, rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, noemt de beslissing van het College van Bestuur ‘onvermijdelijk’, gezien de intrekking van de doctorsgraad van Van Calster. De rector meldt:

“Het moet inmiddels duidelijk zijn dat wij een zerotolerancebeleid voeren op het punt van wetenschappelijke integriteit. Maar we zullen nu eerst een nader onderzoek moeten instellen, voordat we definitieve beslissingen kunnen nemen.”