Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Syrië heeft de eerste Russische afweerraketten al binnen’

Assad op een foto uit 2009.
Assad op een foto uit 2009. Foto AP / Vahid Salemi

De eerste lading van de S-300 luchtafweerraketten die Rusland naar Syrië zou sturen, is aangekomen. Tenminste, dat zei president Assad in een interview met Al-Manar TV, een televisiezender van de Libanese militante beweging Hezbollah, die achter de Syrische regering staat.

Voorlopig gaf Al-Manar - volgens persbureau AP - alleen een aantal quotes vrij uit het interview, dat vanmiddag uitgezonden zou worden. Maar Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants twijfelt zeer of het bericht klopt:

“Als Assad dit inderdaad gezegd heeft, zoals deze Libanese bron meldt, dan is het vooral om de boel flink op stelten te zetten. Na het nieuws dat het wapenembargo tegen Syrië afloopt wil hij even meedoen met de opgefokte sfeer.”

Afweerraketten om ‘heethoofden’ in toom te houden

Dat Rusland besloot raketten van hun luchtafweersysteem naar Syrië te sturen, was een reactie op de gespannen verlopen EU-vergadering van afgelopen maandagavond. Daar werd onder druk van Groot-Brittannië en Frankrijk besloten dat het wapenembargo, dat aanstaande zaterdag verloopt, niet wordt verlengd. De Britten en de Fransen willen de mogelijkheid hebben om de Syrische rebellen te bewapenen in hun strijd tegen het regime van Assad.

Rusland is daar fel op tegen en wil met het leveren van de raketten ‘heethoofden’ ervan weerhouden zich met de burgeroorlog te bemoeien. De kans bestaat dat hierdoor ook de spanningen tussen Israël en Syrië verder oplopen, omdat de Syrische regering heeft gezegd dat het direct zal reageren op een volgende Israëlische luchtaanval, zoals die in de afgelopen maanden meerdere keren plaatsvonden. Het S-300-afweersysteem is ontwikkeld om vliegtuigen, maar ook ballistische raketten uit de lucht te kunnen halen.

Succes op vredesconferentie lijkt nog verder weg

Analisten vrezen daarnaast dat het leveren van de raketten de aangekondigde vredesconferentie zou kunnen dwarsbomen. Het plan is om die volgende maand in Genève te houden en dat er afgevaardigden van zowel de Syrische regering als de oppositie aanwezig zijn. Die poging lijkt echter op voorhand al weinig kans te hebben, omdat de oppositie alleen wil praten als Assad belooft op te stappen. Dat is de president geenszins van plan: hij zou in ieder geval tot 2014 blijven en misschien zelfs een nieuwe termijn willen.

Volgens Al-Manar zei Assad in het interview wel dat een eventueel vredesakkoord per referendum zal worden voorgelegd aan de Syrische bevolking. Ook zei hij dat de rest van de Russische levering binnenkort arriveert en dat ‘het tij keert’ in de burgeroorlog van Syrië. Minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem zei gisteren dat het regeringsleger ‘het momentum’ weer terug heeft.