Opinie

Stéphanie Versteeg Goede bedoelingen

None

Het had niet veel gescheeld, of er had per 1 januari aanstaande, in de hele Europese Unie, nergens meer een mooie sierlijke fles met speciale olijfolie in de horeca op tafel gestaan. Als het aan Brussel lag, werden de etiketloze, hervulbare flessen namelijk verboden omdat het voor de consumenten onduidelijk zou zijn wat voor een olie zij nou precies krijgen voorgeschoteld. Een rare maatregel en lastig te controleren bovendien. Je zal maar benoemd worden tot olieinspecteur en elke avond sjoemelende ondernemers een veeg uit de pan moeten geven omdat ze de volksgezondheid ernstig in gevaar brengen met hun onbetrouwbare liquide smaakmakers. Gelukkig vonden de Europarlementariërs het zelf blijkbaar ook een slecht idee, want binnen een week werd het plan alweer herzien. Want zeg zou zelf, het is ook eigenlijk een beetje een onzinnig verbod. Alsof je normaliter wél weet waar de kok zijn waren vandaan haalt. Je moet nou eenmaal vertrouwen op de goede bedoelingen van de dienstdoende chef. Als deze verklaart dat het gepocheerde ei van een biologische kip komt, dan heb je dat maar te slikken. En als hij beweert dat de olijfolie op tafel van zijn eigen Italiaanse olijfboomgaard komt, dan doe je er goed aan dat maar te geloven. Want als je zó graag het naadje van de kous wil weten, dan kun je maar beter thuis een potje koken. Daar zal de herkomst van de olijfolie in ieder geval geen onderwerp van discussie zijn.

Spoel de tomaatjes af en leg ze in een ovenschaal. Bedruppel met de olijfolie en bestrooi ze rijkelijk met grof gemalen peper en zout. Snijd de knoflook fijn en verdeel ook over de tomaatjes.

Zet de oven op de grilstand en rooster de tomaatjes ongeveer 30 minuten in het midden van de oven tot ze zijn opengebarsten en een stukje donkerder zijn geworden.

Doe vervolgens de tomaatjes met de ricotta, een beetje olijfolie en de helft van walnoten, Parmezaanse kaas en basilicum bij elkaar, en maak er met de keukenmachine een glad papje van.

Kook intussen de pasta in ruim water met een beetje zout beetgaar. Giet een scheutje van het kookvocht bij de saus, zodat deze iets vloeibaarder wordt.

Meng de pasta met de saus en verdeel over diepe borden. Hak de rest van de walnoten klein met een stevig mes en schaaf de Parmezaan in grove snippers.

Verdeel dit over de pasta en maak het plaatje tot slot af met vers gemalen peper en zout en een paar blaadjes basilicum.