School bekend waar vwo-examen Frans werd gestolen

De gesloten enveloppen liggen klaar voor het verlate vwo-examen Frans op het Maerlant-Lyceum, dat vanmiddag dan toch plaatsvond.
De gesloten enveloppen liggen klaar voor het verlate vwo-examen Frans op het Maerlant-Lyceum, dat vanmiddag dan toch plaatsvond. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het is bekend bij welke school het vwo-eindexamen Frans, dat deze week uitlekte, is gestolen. Om welke school het gaat, is niet bekendgemaakt.

Staatssecretaris Sander Dekker laat aan NRC weten dat de directeur van de bewuste school de diefstal gisteren zelf bij de Inspectie heeft gemeld. Daarna heeft zowel de directeur als het College voor Examens aangifte gedaan bij de politie. De politie onderzoekt het voorval.

Dekker heeft niet bekendgemaakt om welke school het gaat. In een brief aan de Tweede Kamer over het vooral schrijft de staatssecretaris:

“In het belang van het nog lopende onderzoek en de ongestoorde afname van het examen door de leerlingen van de betreffende school, kunnen hierover op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan.”

Dekker betreurt de overlast voor leerlingen

De staatssecretaris vindt dat de directeur goed heeft gehandeld door het direct aan de Inspectie te melden toen hij achter de diefstal kwam. Hij gaf wel aan dat scholen in principe verantwoordelijk zijn voor de zorgvuldige behandeling van het examen zodat geheimhouding kan worden gegarandeerd. Hij schrijft dat hij de gang van zaken rond het examen betreurt:

“Ik betreur vooral de overlast die het voor de leerlingen oplevert. Examen doen is al spannend en als zo’n examen dan gestolen wordt en daardoor verzet moet worden, levert dit extra spanning op. Tegelijkertijd ben ik blij dat het College voor Examens (CvE) er - in goed overleg met alle betrokken partijen - in is geslaagd om snel een nieuw examen aan te bieden. Hierdoor kunnen leerlingen, weliswaar een dag later, tóch examen doen.”

Dekker is tot nog toe wel tevreden met de manier waarop het incident nu door het College voor Examens is afgehandeld. Ook schrijft hij dat het “volledig uitsluiten van dit type incident of diefstal” overigens niet mogelijk is. Na het politie-onderzoek en de evaluatie van het voorval volgt nog een definitief oordeel.

Verplaatste examen begon vanmiddag om half twee

Het tekstboekje en de 42 opgaven van het eindexamen Frans lekten dinsdagavond uit via internet, waarna in allerijl een vervangend examen geregeld moest worden. Dat was er wel, maar het lukte niet om het op tijd (13:30 uur gistermiddag) op alle scholen te krijgen. Daarom vindt het examen vandaag plaats, ook om half twee ‘s middags.