S.A.C.R.E.D.

Foto Peter de Kom

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei werd in 2011 gedurende 81 dagen gevangen gehouden door de autoriteiten in zijn land. De criticus van de communistische partij zou zich schuldig hebben gemaakt aan belastingontduiking. Om zijn ervaringen tijdens de detentie te verwerken, maakte Weiwei zes dioramas (kijkkasten) die het leven in de cel verbeelden. Ze zijn te zien tijdens de Biënnale van Venetië die aanstaande zaterdag van start gaat.

In S.A.C.R.E.D. toont Weiwei de dagelijkse vernederingen die hij naar eigen zeggen onderging. De naam van het werk staat voor supper (avondmaaltijd), accuser (aanklager), cleansing (reiniging), ritual (ritueel), entropy (verval) en doubt (twijfel).

Ieder diorama huist in een stalen omhulsel van tweeënhalve ton. Bezoekers moeten op een blok stappen om naar binnen te kunnen gluren. Zo vervullen ze ongeveer dezelfde rol als de bewakers die Weiwei geen moment uit het oog verloren.

Zelf kan de kunstenaar niet aanwezig zijn in Venetië. De autoriteiten namen na zijn gevangenschap zijn paspoort in. Weiwei’s moeder van in de tachtig was er wel deze week, bij de perspresentatie. Volgens de Britse krant The Independent was ze zichtbaar verontrust door het werk dat ze voor de eerste maal zag.