Rusland, VS en VN komen volgende week samen over Syrië

Beeld uit Homs, gisteren. Rusland, de VS en de VN willen volgende week om de tafel om een vredespoging te bespreken.
Beeld uit Homs, gisteren. Rusland, de VS en de VN willen volgende week om de tafel om een vredespoging te bespreken. Foto Reuters / Yazan Homsy

Rusland, de VS en de VN gaan volgende week, op woensdag 5 juni, om de tafel om te bespreken hoe de Syrische partijen tot elkaar gebracht kunnen worden.

Dat meldt persbureau Reuters. In Genève (Zwitserland) willen afgevaardigden van de drie partijen bespreken hoe ze de Syrische regering en de Syrische oppositie, nu al ruim twee jaar verwikkeld in een burgeroorlog, kunnen laten meedoen aan een vredesconferentie.

De kansen dat op zo’n conferentie daadwerkelijk een oplossing gevonden wordt, worden niet groot geacht. De Syrische oppositie wil alleen praten als Assad belooft dat hij opstapt, en dat doet hij niet. Eerder vanmiddag zei de Syrische Nationale Coalitie zelfs niet mee te willen doen aan de gesprekken zolang de regeringstroepen nog steeds voor bloedbaden zorgen.

Een woordvoerder van die overkoepelende oppositieorganisatie, die afgelopen najaar onder internationale druk werd gevormd, zei dat ze geen vredespogingen van de internationale gemeenschappen zullen steunen nu de Libanese Hezbollah met duizenden strijders Syrië is binnengetrokken om Assad bij te staan.

    • Peter Zantingh