Ruil hockeybolwerken: Tilburg voor Stichtse

Twee hockeybolwerken die vooral op hun verleden teren, streden gisteravond om één plaats in de mannenhoofdklasse. HC Tilburg won het beslissende derde duel in de play-offs met 1-0 en keert terug op het hoogste niveau. SCHC degradeert naar de overgangsklasse.

HC Tilburg bestaat officieel pas twee jaar, maar de fusieclub komt voort uit twee roemrijke verenigingen: Tilburg (1925) en Forward (1930). Met bijna 2.400 leden is de HC nu één van de grootste clubs van Nederland. Oud-internationals uit Tilburg zijn wereld- en olympisch kampioen Leo Klein Gebbink en wijlen Jan Carel Jenniskens. De jonge Tim, in clubverband spelend bij Bloemendaal, vertegenwoordigt de Brabantse hockeyfamilie Jenniskens nu in het Nederlands elftal.

SCHC, opgericht in 1906, is net als Tilburg een van de grootste clubs van Nederland (circa 2.200 leden) en teert bij het mannenhockey eveneens op een rijk verleden. De vrouwen van Stichtse behoren al jaren tot de nationale top en stranden meestal in de halve finales van de play-offs. De mannen werden in 1959 onder leiding van oud-internationals Eddie Zwier en Freddie Hooghiemstra landskampioen.

Sindsdien spelen de mannen van SCHC een bescheiden rol, ook middenjaren 80 toen ex-recordinternational Jacques Brinkman er speelde. De afgelopen elf jaar was SCHC een bescheiden hoofdklasser. Dit seizoen begon de club met louter nederlagen vóór de winterstop. In de tweede seizoenshelft werd rechtstreekse degradatie afgewend, ten koste van streekgenoot Voordaan. In de play-offs tegen Tilburg viel gisteren het doek voor Stichtse.