Zwijgende en vergeetachtige verdachten in grensrechterzaak

Rechter heer S.M. van Lieshout, Voorzitter van de rechtbank mevrouw A. van Holten, Rechter mevrouw F.H. Schormans, Griffier heer E.R. Ruitenbeek en Griffier mevrouw S.J. Verheij-De Vries op de eerste dag van rechtszaak tegen de mannen die verdacht worden van het doodschoppen van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen.
Rechter heer S.M. van Lieshout, Voorzitter van de rechtbank mevrouw A. van Holten, Rechter mevrouw F.H. Schormans, Griffier heer E.R. Ruitenbeek en Griffier mevrouw S.J. Verheij-De Vries op de eerste dag van rechtszaak tegen de mannen die verdacht worden van het doodschoppen van de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen. ANP / Robin van Lonkhuijsen

De een beroept zich op zijn zwijgrecht, de ander vindt het te moeilijk om in de rechtszaal over te praten en weer een andere verdachte in de zaak over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen kan zich niks herinneren. Verder kent de tweede dag van het proces vooral veel gebakkelei.

De rechters gingen vanochtend verder met het ondervragen van de verdachten. Mohamed K. verwees daarbij naar zijn eerdere verklaringen en beriep zich verder, net als gisteren op de eerste dag van de rechtszaak, op zijn zwijgrecht. De 18-jarige speler van Nieuw Sloten, die sinds eind maart op vrije voeten is, noemde het “te moeilijk om te vertellen hier”.

‘Ik weet het niet meer’

Vervolgens trok Ibrahim C. in de rechtszaal zijn eerdere verklaring in, meldt persdienst Novum. Hij had gezegd dat hij anderen had zien trappen. Die verklaring klopte maar ten dele, aldus de 16-jarige, waarna hij zich op zijn zwijgrecht beriep.

Na een schorsing vertelde zijn advocate dat hij toch wil proberen om antwoord te geven op de vragen van de rechters. NRC-verslaggeefster Yasmina Aboutaleb is in de rechtszaal aanwezig en meldt dat C. zijn antwoorden daarna toch vrijwel telkens beperkt tot “Ik weet het niet meer”. Een andere verdachte, Soufian B., ging voor het oog van de rechters in tegen verklaringen van de enige meerderjarige verdachte, Hassan D. (51).

Twitter avatar Yasmina011 Yasmina Aboutaleb Soufyan en vader Yassine reageren fel op elkaars verklaringen. Soufyan: “Wat Hassan zegt is allemaal leugens mevrouw.” #grensrechterzaak
Twitter avatar Yasmina011 Yasmina Aboutaleb Rechter doet straattaal van 2 verdachten in een telefoongesprek na. Aantal verdachten lachen. Rechter: “Ik vind het niet om te lachen.”

In de getuigenverklaringen komen de namen van drie spelers steeds terug, aldus Novum. Bij de betrokkenheid van Hasan D., de vader van verdachte Yassine D., rezen juist steeds meer vraagtekens.

Yassine D. de enige die toegeeft

Nieuw Sloten-speler Yassine D. had eerder al verklaard dat hij Nieuwenhuizen na de wedstrijd tegen de Buitenboys tegen de schouder had geschopt. Hij is de enige verdachte die in de rechtbank in Lelystad toegeeft een schop te hebben uitgedeeld. Meerdere getuigen zeggen dat Yassine meer dan een keer schopte, onder meer tegen het achterhoofd en in het gezicht van Nieuwenhuizen.

Ook teamgenoten zeggen dat D. vaker schopte. Onder hen zijn medeverdachte Mohamed K. (18) en de keeper van het team, zelf geen verdachte. Yassine D. zelf ontkent dat hij vaker heeft geschopt. Volgens hem mag de keeper hem niet, omdat hij een tijd geleden uit het team werd gezet toen D. aanvoerder was.

‘Anders zou ik de lul zijn’

Ook de naam van de 16-jarige Ibrahim C. naar voren. Zijn naam wordt onder meer genoemd door Yassine en hij zou in februari dat het maar goed was dat er geen video-opnamen waren van het incident, omdat hij anders de lul zou zijn. Tegen de rechter bezwoer C. dat hij niets had gedaan. Als de rechter doorvraagt over de rol van de anderen, laat zijn herinnering hem in de steek.

“Ik weet het niet meer. Ik kan me het incident niet herinneren.”

De 51-jarige Hasan D., de vader van Yassine, vertelde de rechters vandaag dat hij juist de boel wilde sussen. Dat lijkt ook te stroken met de verklaringen van meerdere getuigen, die hem geen klappen hebben zien uitdelen. Maar verdachte Soufyan B. en zijn vader zeggen dat voetbalvader D. een kopstoot uitdeelde aan Nieuwenhuizen.

Eén verdachte toont iets van berouw

Soufyan B. zou volgens enkele getuigen ook mee hebben gedaan aan de schoppartij die volgens de meerderheid van de gisteren gehoorde deskundigen leidden tot de dood van Nieuwenhuizen. Op foto’s is dat evenwel niet te zien. B. zou door zijn vader ter zijde zijn getrokken en zijn meegenomen naar de kleedkamer. Toen die afgesloten bleek, kwamen ze weer terug.

Aanvoerder Othman K. was overigens de enige bij wie donderdag iets van spijt over de lippen kwam. “Niemand heeft dit gewild. Niemand zag het aankomen”, zo zei de 17-jarige aan het eind van de ochtend. “Het is verschrikkelijk en had niet mogen gebeuren.”

    • Jules Seegers