Persstemmen over voorstellingen

Muziek

El Gusto - Kashba Blues

„Het is een symbool van verbluffende kracht, als een brug over een halve eeuws vol breuken tussen bevolkingsgroepen en generaties. (Le Figaro).

El Gusto - Kasba Blues door Meesters van de Chaabi. 2 juni, Koninklijk Theater Carré.

Theater

Cineastas

„Pensotti [legt] niet alleen onze chronische hunkering naar onsterfelijkheid bloot, maar hij laat ook zien hoe film en theater zich tot het onderwerp verhouden.” (Theaterkrant)

Cineastas van Mariano Pensotti. 7 en 8 juni, Frascati, Amsterdam

Dans

El Djoudour (The Roots)

„Ondanks zijn tekortkomingen blijft El Djoudour dankzij twee deugden overeind. Allereerst de gretigheid waarmee deze jongeren van het hedendaagse Algerijnse ballet zich door middel van dans willen uitdrukken [...] Twee: Lagraa heeft een authentiek choreografisch talent.” (Le Figaro)

El Djoudour van Abou Lagraa. 9 t/m 11 juni, Stadsschouwburg Amsterdam

Multidisciplinair

Hans was Heiri

„Overdrijving, vertekening en verrassing volgen elkaar op in dit spektakel zonder in herhaling te vervallen.” (Le Figaro)

Hans was Heiri van Zimmermann & de Perrot. 13 t/m 15 juni in Koninklijk Theater Carré

Opera

Troparion & Suster Bertken

„De opera gaat over de 16-de eeuwse non Berta Jacobs die zich alleen liet inmetselen in een cel met uitzicht op het altaar. Ze dichtte er 57 jaar lang mystieke teksten over en inspireerde componist Rob Zuidam tot een opera over haar leven. Zijn geheim: warmbloedige menselijkheid, ingebed in oorstrelende harmonieën en aansprekende melodieën met een onmiskenbare tonale component. Schitterende opera.” (Het Parool)

Troparion & Suster Bertken van Rob Zuidam. 18 en 19 juni, Muziekgebouw aan ’t IJ.

Theater

Marktplaats 76

„Marktplaats 76 laat zich lezen als een alternatieve katholieke parabel, een sociaal manifest, een satire op herdenkingsplechtigheden en een democratisch rechtsstelsel waar niemand verantwoordelijkheid durft te nemen.” (De Standaard)

Marktplaats 76 van Jan Lauwers & Needcompany. 21 en 22 juni, Westergasfabriek, Zuiveringshal West

Opera

When the mountain changed its clothing

„Componist Heiner Goebbels [heeft] een aansprekende klankhorizon gerealiseerd, waarin de jonge performers zich ongelooflijk soeverein bewegen. Goebbels zorgt er niettemin steeds voor dat de boel niet emotioneel uit elkaar klapt, maar een vaste vorm blijft, een ornament.” (Süddeutsche Zeitung )

When the mountain changed its clothing van Heiner Goebbels. 25 en 26 juni, Westergasfabriek, Zuiveringshal West

Inl: hollandfestival.nl