Partij Wiels op springen

Direct na de moord op politicus Helmin Wiels werd op Curaçao voorspeld dat zijn partij het wegvallen van de leider niet zou overleven. Vier weken later staat het links-nationalistische Pueblo Soberano inderdaad al op springen. Bonje binnen de partij zet de aanstaande benoeming van Ivar Asjes als premier onder druk. En de relaties binnen de familie Wiels.

Gisteren zei Asjes (44) – tot de moord op 5 mei de tweede man van de partij – dat hij de nieuwe premier van Curaçao wordt. Dat had Wiels voor zijn dood zo besloten. Diens zus Marvelyne moest van hem minister worden.

De beoogde bewindspersonen hebben de steun van de parlementsfractie van Pueblo Soberano, maar niet van hun eigen partijbestuur. De leden van het bestuur, onder wie een broer van Helmin en Marvelyne Wiels, willen de beëdiging van een nieuw kabinet uitstellen omdat ze met andere kandidaten willen komen. De fractie en de beoogde bewindslieden zeggen zich nu af te splitsen en proberen tegelijkertijd het partijbestuur af te zetten.

Kandidaat-premier Asjes versleet in zijn politieke carrière al verschillende partijen en kwam geregeld in opspraak. Ondanks diverse affaires en beschuldigingen zou hij wel door de screening voor bewindspersonen zijn gekomen zijn.