Ook mensapen houden niet van verliezen

Ook bonobo’s en chimpansees reageren emotioneel op de uitkomst van gokspelletjes, precies zoals mensen doen. Als de uitkomst tegenvalt slaan ze met de vuist op tafel of gaan ze zich krabben. Overigens blijven ze ook vaak kalm. Dat rolt uit onderzoek bij apen die bij gokspelletjes hun risico’s konden verhogen of verlagen. Bonobo’s worden voorzichtiger als ze vaak verliezen, maar chimpansees veranderen niet van strategie.

Over de rol van emoties bij dierlijke beslissingen is nog weinig bekend. In de emoties zelf was niet veel verschil tussen de twee nauw verwante mensaapsoorten, al leken de chimpansees emotioneler te zijn bij het wachten op voedsel. Maar in de omgang met de emoties was er dus wel een duidelijk verschil. Bonobo’s houden kennelijk niet van teleurstelling, maar chimpansees kunnen er prima tegen. De onderzoekers, onder wie primatoloog Brian Hare, beschrijven vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE dat hun onderzoek verder bevestigde dat chimpansees veel meer geneigd zijn om risico’s te nemen dan bonobo’s.

Ze verklaren dat verschil uit de leefomstandigheden van de twee soorten. De voedselvoorziening van chimpansees is veel minder zeker dan voor bonobo’s. Kennelijk hebben die omstandigheden niet de emoties, maar wel de omgang met emoties sterk beïnvloed. Chimpansees zijn bereid hogere kosten te betalen voor voedsel.

De mensapen (23 chimpansees en 15 bonobo’s, alle levend in Afrikaanse opvangcentra) konden in de experimenten onder meer kiezen voor hun favoriete voedsel met de mogelijkheid dat ze dan juist niet-lekker voedsel kregen. Het alternatief was een zekere, maar niet bijzonder lekkere beloning.