Nieuwe premier Curaçao begint met ruzie binnen de partij

Het is allerminst zeker of Ivar Asjes onder de noemer van zijn partij Pueblo Soberano premier wordt van Curaçao, zoals hij gisteren zelf aankondigde. De fractie van de partij in het parlement botste gisteravond met het partijbestuur en eist nu het vertrek van de voltallige partijleiding.

Dat meldt persbureau Novum. Oorzaak van het conflict is een brief van Helmin Wiels die hij op 24 april schreef aan formateur Glenn Camelia en waarin hij Ivar Asjes aanwees als de nieuwe minister-president. Het partijbestuur stelt echter dat die brief met de dood van Wiels geen waarde meer heeft en dat de procedures van de partij bepalen wie de ministerposten in het nieuwe kabinet opvult.

Asjes wil desnoods afsplitsing

De PS-fractie ziet deze gang van zaken als een totaal gebrek aan respect voor de vermoorde leider. In een speciale partijvergadering die morgen of donderdag plaatsvindt zullen verontruste leden die achter de fractie in het parlement staan een motie van afkeuring indienen tegen het partijbestuur.

Asjes zegt in een gesprek met Novum dat als de leden van Pueblo Soberano deze motie niet steunen, de voltallige fractie zich af zal splitsen van de partij en onafhankelijk door zal gaan als Movementu Akshon Sivil, de burgeractie-beweging die de grondlegger is van de partij van Helmin Wiels.

Wiels zette een zakenkabinet op poten

Asjes volgt Daniel Hodge op, die na de verkiezing van 19 oktober vorig jaar door Helmin Wiels werd neergezet als premier van een zakenkabinet. Dit kabinet was een idee van Helmin Wiels. Die vond dat de forse bezuinigingen als gevolg van de financiële aanwijzing door Nederland beter konden worden aangepakt met een kabinet van professionele managers.

Het nieuwe kabinet steunt op een coalitie van Pueblo Soberano, PAIS van Alex Rosaria, PNP van Humprey Davelaar en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran. Die partijen hebben 11 van 21 zetels in het parlement. Een aantal ministers uit het zakenkabinet komt terug als politiek minister. Maar er zijn ook nieuwe gezichten: de zus van Helmin Wiels, Marvelyne Wiels, wordt gevolmachtigd minister in Den Haag.

    • Peter Zantingh