Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

‘Nederland steekt miljarden in windmolens’

Windturbines in het offshore windpark Egmond aan Zee (OWEZ), het eerste grote windpark dat in de Noordzee voor de Nederlandse kust is gebouwd.
Windturbines in het offshore windpark Egmond aan Zee (OWEZ), het eerste grote windpark dat in de Noordzee voor de Nederlandse kust is gebouwd. Foto ANP / Koen Suyk

Nederland gaat miljarden investeren in windmolens op zee. Bijna alle kolencentrales worden gesloten, blijkt volgens De Telegraaf uit een voorlopige versie van het nationaal energieakkoord tussen energiebedrijven, industrie, milieuorganisaties en werkgevers.

Door het akkoord moet Nederland de komende decennia overstappen op duurzame energie, schrijft de krant. Ook moet het de uitstoot van CO2 verminderen en de bouw een oppepper geven.

Toch betekent een voorlopige versie van het akkoord nog niet dat het definitief zover komt: er circuleren tal van concepten, die allemaal nog geenszins de status van ’akkoord’ hebben.

Om de investering te betalen, zou er een extra belasting van zes cent per kubieke meter op gas komen. Alleen mensen met een energiezuinig huis kunnen dat geld via de belastingaangifte terugvragen. Verder zou het moeilijker worden een hypotheek te krijgen voor een energieslurpend huis. De gemeentelijke onroerendezaakbelasting wordt ook aan de energiezuinigheid gekoppeld. Begin juli moet het akkoord worden omgezet in wetgeving.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers en coalitiepartijen VVD en PvdA willen volgens Het Financieele Dagblad wel dat het energieakkoord geen extra geld kost. “Er moet creatief gedacht worden, maar extra geld is natuurlijk heel lastig in deze tijden”, zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos. Het FD is ook minder stellig over dat werkgevers en de andere organisaties het eens zijn over de investeringen in windmolens. Werkgevers zouden volgens de krant liever willen investeren in biomassa.