Nature’s microworlds

A crab is seen on the Galapagos Islands in September, 2005. The Galapagos are the Nature Channel live. Today, 97 percent of its 13 islands, 42 islets and innumerable rock formations have been declared a national park, limiting fishing to certain areas and quotas (still, 100,000 people visited last year alone). Here a lucky diver undeterred by cold waters and strong currents can enjoy a once-in a lifetime chance for a tete-a-tete with sharks and 150-year-old turtles the size of coffee tables. Photographer: Bob Hayes via Bloomberg News
A crab is seen on the Galapagos Islands in September, 2005. The Galapagos are the Nature Channel live. Today, 97 percent of its 13 islands, 42 islets and innumerable rock formations have been declared a national park, limiting fishing to certain areas and quotas (still, 100,000 people visited last year alone). Here a lucky diver undeterred by cold waters and strong currents can enjoy a once-in a lifetime chance for a tete-a-tete with sharks and 150-year-old turtles the size of coffee tables. Photographer: Bob Hayes via Bloomberg News VIA BLOOMBERG NEWS

informatief

Canvas, 21.10

Britse natuurdocumentaireserie over ecosystemen in verschillende delen van de wereld. In deze eerste aflevering een kijkje op een van de beroemdste en (vanuit natuurwetenschappelijk oogpunt) belangrijkste archipels ter wereld: de Galápagos-eilanden. Het krioelt er van de bizarre wezens die alleen daar leven. Hoe zijn ze er terechtgekomen en hoe komt het dat ze zo goed aarden? Met het beantwoorden van deze vragen vond Darwin de sleutel voor zijn evolutietheorie.