'Mingelen houdt zijn adem hoog'

None

„Als ik Ferry Mingelen speel, gebruik ik vooral mijn pedante kant”, zegt cabaretier Thomas van Luyn. „Toevallig lijk ik op hem, fysionomisch. Mingelen kijkt alsof hij constant moet niezen, met een opgetrokken neus en geknepen ogen. Zo ademt hij ook.”

Van Luyn persifleerde de Haagse tv-verslaggever in tv-programma’s als De wereld draait door en Kopspijkers. Van Luyn: „Als Mingelen er niet tussen staat, is Den Haag een deprimerende plaats. Mingelen maakt politiek begrijpelijk en leuk, je ziet zijn enthousiasme. Vooral bij het Catshuis-overleg zag je hem stuiteren van plezier. Mingelen is vooral meester in de Jip-en-Janneke-taal. Hij brengt het ingewikkeldste conflict terug tot een simpele ruzie tussen mensen die iets wel leuk vinden, en mensen die iets niet leuk vinden: ‘Nou jongens, zouden we dat nou wel doen?’ ‘Hè jongens, wat flauw, doe nou mee.’

„Mingelen denkt na terwijl hij alvast is gaan praten. Daarom houdt hij zijn adem heel lang hoog. En daarom beweegt zijn lijf mee met wat hij denkt. Een stilte laten vallen tussen twee zinnen is tegen de televisiewetten, dus zorgt hij ervoor dat het einde van een zin meteen overgaat in een nieuwe. En laat hij die adempauze wel ergens in het midden vallen. Dat geeft een onnatuurlijke ritme.

„Als Mingele een woord benadrukt, gaat hij met zijn wenkbrauwen omhoog en zijn hele bovenlijf naar voren. Eigenlijk imiteert hij zelf steeds de mensen over wie hij het heeft. Niet letterlijk, hij beeldt hun emoties uit. Dus als hij zegt: ‘Rutte zei: nou jongens, is dat wel een goed idee?’ dan trekt hij er een bedenkelijk schuddend hoofd bij.”

In recente optredens liet Van Luyn zijn Mingelen extreem heen en weer buigen met zijn lijf. Van Luyn: „Dat lijkt helemaal niet op Mingelen, maar dat doet er niet meer toe. Mensen gaan denken: ‘Hé, Ferry Mingelen lijkt sprekend op dat typetje’, in plaats van andersom. Ikzelf vond dat buigen niet zo. Ik kan heel goed een spastische aanval nadoen, maar met Ferry Mingelen heeft dat niet zoveel te maken. Maar het had veel succes in de zaal, dus dan ga je het vanzelf overdrijven. Na afloop kwam de echte Ferry Mingelen nog in de kleedkamer en deed alsof hij me voor mijn bek wilde slaan. Heel sympathiek.”

Van Luyn toert door het land met zijn nieuwe show Thomas van Luyns Smaakvol Avondje Uit.

    • Wilfred Takken