Mingelen doet ertoe in Haagse binnenwereld

Eind dit jaar stopt Ferry Mingelen (65) als politiek verslaggever, liet de NOS gisteren weten. De toon van zijn analyses wekte bij politici soms ergernis.

Ferry Mingelen, juni 2012.
Ferry Mingelen, juni 2012. Foto Werry Crone

Ferry Mingelen weg. Medianieuws of politiek nieuws? Beide. Mingelen is nog altijd de personificatie van de politieke televisiejournalistiek. En als gevolg van de onmiskenbare relatie tussen beeld en politiek is de mededeling dat de politiek verslaggever van de NOS eind dit jaar van het scherm verdwijnt, haast een politiek feit.

Geen duiding meer vanaf het Haagse Binnenhof door de man die al die jaren maar niet ouder leek te worden. De man ook die in zijn analyserende rol vaak tot ergernis van zijn materiaal – de politici dus – de toon weet te zetten.

Als Ferry Mingelen concludeert dat een politicus heeft staan schutteren, is het heel moeilijk vervolgens geen schutterende politicus te zien. Als Ferry Mingelen oordeelt dat de coalitie zwaar verdeeld is, is de coalitie in veel ogen zwaar verdeeld. Een gevolg van de macht van het medium. En in de Haagse politiek is Ferry Mingelen – de naam Ferry is eigenlijk voldoende – de man van dat medium.

Al lang niet meer exclusief. In die zin zijn de tijden vergeleken bij 1984, het jaar dat Mingelen als eindredacteur bij Den Haag Vandaag begon, flink veranderd. Een plekje aan tafel bij Pauw & Witteman of Matthijs van Nieuwkerk is tegenwoordig voor de politicus die iets wil net iets belangrijker. Ferry doet er – niet onbelangrijk – toe in de Haagse binnenwereld, de rest van Nederland is overgenomen door de talkshows.

Vorig jaar werd hij bekroond met de Anne Vondelingprijs, de jaarlijkse onderscheiding voor politieke journalistiek. Mingelen ontving de prijs voor zijn hele oeuvre. Omdat hij, zoals de jury stelde, de Nederlandse politiek ruim een kwart eeuw „op een begrijpelijke manier, uitstekend geïnformeerd en zorgvuldig geformuleerd” wist te duiden.

Dat duiden is nu juist het probleem, zeggen zijn critici. En dan gaat het vaak over zijn cynische lachje en toontje dat volgt op een bepaald fragment. Waarmee Mingelen zijn kijkers lijkt te willen zeggen: u ziet wel dit, maar ze bedoelen eigenlijk dat.

Hij kent het verwijt cynisch te zijn. Zijn antwoord: „Wat ik doe is vooral voorkomen dat het saai en loodzwaar wordt”. Maar de politici in kwestie hebben er maar moeite mee. Zo verweet toenmalig CDA-partijvoorzitter Marnix van Rij Mingelen tien jaar geleden met zijn wijze van verslag geven te hebben meegewerkt aan „de sloop” van de christen-democratische fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer. Voormalig GroenLinks leidster Femke Halsema maakte enkele jaren geleden in één van de befaamde wandelgangen openlijk ruzie met Mingelen omdat hij een tv-debat partijdig zou hebben geleid.

De vaak verguisde maar eveneens gerespecteerde Mingelen gaat weg. Tegen zijn zin. De 65-jarige presentator was graag tot zijn 67-ste gebleven. Maar zijn bazen bij de NOS vinden het genoeg. En zo vertrekt hij. Op dezelfde wijze als al die door hem ondervraagde politici die te horen kregen dat hún tijd gekomen was.

    • Mark Kranenburg