Michael Berg wint De Gouden Strop voor Nacht in Parijs

Michael Berg krijgt De Gouden Strop uitgereikt van juryvoorzitter Annemarie van Gaal voor zijn boek Nacht in Parijs in het Amsterdamse Felix Meritis.
Michael Berg krijgt De Gouden Strop uitgereikt van juryvoorzitter Annemarie van Gaal voor zijn boek Nacht in Parijs in het Amsterdamse Felix Meritis. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Michael Berg heeft vanavond De Gouden Strop, de prijs voor het beste, Nederlandstalige, spannende boek gewonnen. Hij won de prijs voor zijn thriller Nacht in Parijs, een boek over het schandaal rond Dominique Strauss-Kahn. De misdaadschrijver ontving een cheque van tienduizend euro en een sculptuur.

Juryvoorzitter Annemarie van Gaal liet in een verklaring weten dat “Berg een sterk en geloofwaardig plot koppelt aan actuele maatschappelijke thema’s”, zo citeert Novum.

“Zo haakt hij in zijn boek aan bij het politieke schandaal rond Dominique Strauss-Kahn en de opkomst van rechts-populistische partijen in de Europese politiek. Het geeft Nacht in Parijs een gelaagdheid die het verschil bepaalt tussen een goede en een uitstekende thriller.”

Berg, pseudoniem voor Michel van Bergen Henegouwen, nam het onder meer op tegen drievoudig Gouden Strop-winnaar Charles den Tex (De Erfgenaam), Arjen Lubach (IV), Corine Hartman (Bloedlijn) en Jo Claes (Getekend Vonnis).

De Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut ging naar Walter Lucius met De Vlinder En de Storm; “Een knap geconstrueerd, eigentijds verhaal, met mooi getekende personages”, vond de jury. Lucius won duizend euro en een prent van Daan Jippes.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens openingsavond van de Maand van het Spannende Boek. Eregast van het ‘Boekenbal van misdaadauteurs’ was Loes den Hollander, die het geschenkboek schreef voor de campagnemaand, Nooit Alleen. Het boek verschijnt in een oplage van een kleine zeshonderdduizend exemplaren en wordt door boekhandels weggegeven bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.