Manhattanhenge: wanneer de zonsondergang op z’n mooist is

De zon schijnt precies tussen de gebouwen van 42 Street door tijdens Manhattanhenge, een fenomeen dat tweemaal per jaar te aanschouwen is.
De zon schijnt precies tussen de gebouwen van 42 Street door tijdens Manhattanhenge, een fenomeen dat tweemaal per jaar te aanschouwen is. Foto Reuters / Gary Hershorn

Manhattanhenge, zo wordt dit fenomeen genoemd, omdat het doet denken aan Stonehenge, maar dan middenin New York. Wanneer de zon precies op de middellijn van een New Yorkse street ondergaat, levert dat prachtige plaatjes op. Dat vonden New Yorkers ook: ze stonden gisteravond massaal foto’s te maken.

Het stratenraster van Manhattan, bedacht in 1811, bestaat uit twaalf verticale ‘avenues’ en ongeveer tweehonderd horizontale ‘streets’. Als die precies van het oosten naar het westen waren getrokken, zou de zonsondergang op de eerste dag van de lente (21 maart) en de herfst (21 september) zo mooi tussen de straten vallen.

Maar het gebeurde dus gisteren (en straks, medio juli, nog een keer), omdat de straten in werkelijkheid van zuidzuidoost naar noordnoordwest lopen. Een bijzonder moment, omdat de zon dan precies tussen de wolkenkrabbers past - en tegenwoordig uiteraard de gelegenheid voor een Instagramfoto of Twitterupdate.

Zoals deze foto, die door Edgar Gonzalez rond kwart over acht werd gemaakt vanaf 34rd Street, met de blik richting het noordnoordwesten:

Even rondkijken waar dat precies is? Hier de Street View van dezelfde plek:


Bekijk op groter formaat

Meer foto’s van gisteravond:

    • Peter Zantingh