Malawi verdedigt export van arbeidskrachten naar Zuid-Korea

Joyce Banda, de vorig jaar gekozen president van Malawi, heeft met Zuid-Korea afgesproken om 100.000 jonge arbeidskrachten naar het Aziatische land te sturen.
Joyce Banda, de vorig jaar gekozen president van Malawi, heeft met Zuid-Korea afgesproken om 100.000 jonge arbeidskrachten naar het Aziatische land te sturen. Foto AFP / Saul Loeb

De regering van Malawi houdt vast aan een controversiële deal die het land met Zuid-Korea heeft gesloten en die de export inhoudt van 100.000 jonge arbeiders naar het Aziatische land. De oppositie heeft de afspraak al als ‘slavernij’ betiteld, zo meldt de BBC.

Maar de minister van Arbeid in Malawi, Eunice Makangala, vindt dat de deal jonge werklozen in Malawi juist helpt aan een baan. Volgens de BBC heeft de president van het land, Joyce Banda, afgelopen februari de afspraak gemaakt tijdens een bezoek aan Zuid-Korea.

De deal houdt in dat 100.000 jonge mannen en vrouwen tussen de 18 en 25 jaar uit Malawi in Zuid-Korea zullen werken in fabrieken en in boerderijen. Hoewel exacte werkloosheidscijfers moeilijk te meten zijn in het ontwikkelingsland, zou 80 procent van de jongeren na hun middelbare school geen baan kunnen vinden.

Ondanks die slechte cijfers is de oppositie woedend over de export van arbeidskrachten. Parlementslid Stevyn Kamwendo zei in een reactie:

“We zeuren altijd over de brain-drain en we moedigen landgenoten in de diaspora aan om terug te keren. En nu exporteren we zelf onze neusjes van de zalm. Dat slaat nergens op.”

    • Anouk Eigenraam