Maastricht Airlines vraagt na twee maanden al faillissement aan

Oprichter Hamid Kerboua tijdens de presentatie van de plannen voor Maastricht Airlines in december vorig jaar. ANP / Marcel van Hoorn

Maastricht Airlines (MA) heeft faillissement aangevraagd en zal daarom waarschijnlijk nooit een vliegtuig in de lucht hebben gehad. De luchtvaartmaatschappij wilde twee maanden geleden starten met vluchten op Amsterdam, München en Berlijn, maar die start werd uitgesteld waarna een grote aandeelhouder zich terugtrok.

De gemeente Maastricht gaf MA een startsubsidie van 100.000 euro. De provincie Limburg legde een bedrag van 235.150 euro neer. De twee overheden noemden het bedrijf van waarde voor de naamsbekendheid, de werkgelegenheid en het vestigingsklimaat van de regio.

Maar de vertraagde levering van toestellen, werknemers die het sociaal plan niet accepteerden en de terugtrekking van een van de grootaandeelhouders vormen de oorzaak van het spoedige bankroet, meldt persdienst Novum. Vooral dat laatste sloeg een groot financieel gat in de begroting.

Maastricht Airlines, met het onlangs vervelend in het nieuws gekomen Maastricht-Aachen Airport als thuisbasis, laat weten op zoek te gaan naar een nieuwe aandeelhouder.

“Op zich ligt er een sterk plan voor Maastricht Airlines. Het is alleen de vraag of een investeerder de moed heeft om aan boord te stappen.”

De rechtbank van Maastricht doet waarschijnlijk aankomende dinsdag uitspraak over het faillissement. Het personeel is gisteren al ingelicht over de beslissing. De ruim vierduizend mensen die al een vliegticket met MA hadden geboekt, hebben in de afgelopen weken hun geld teruggekregen.

    • Jules Seegers