Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Loterijverlies

In 2007 onthulde het televisieprogramma Tros Radar dat de Staatsloterij minder prijzen uitkeerde dan werd gesuggereerd. Ik heb die uitzending gisteren even teruggekeken. Het mooist vond ik de scène waarin een cameraploeg de straat opging en willekeurige passanten vroeg wat ze zouden doen als ze een hoofdprijs in de Staatsloterij zouden winnen.

„Van al mijn kinderen foto’s maken, een hoop invaliden helpen en zelf op vakantie gaan”, zei een man in een lichtgevend hesje.

Na het zien van die uitzending richtte Ferdy Roet in 2008 de Stichting Loterijverlies op, waarbij 23 duizend mensen zich aansloten. Deze week behaalde Ferdy een grote overwinning toen de rechtbank oordeelde dat de Staatsloterij spelers van 2000 tot 2007 misleidde met prijzen die op niet verkochte loten vielen.

In deze krant staat vandaag een mooi portret van de 33-jarige Ferdy Roet, die onder de paraplu van de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht, nog veel meer claims tegen bedrijven in voorbereiding heeft namens burgers die zich gedupeerd voelen van het een of ander. ‘U klaagt, wij klagen aan’, is de bedrijfsslogan.

Ferdy noemt de uitspraak van de rechter ‘de mooiste dag van mijn leven op de geboorte van mijn dochters na’.

Dat valt me dan weer mee van Ferdy, dat hij de geboorte van zijn kinderen toch nog belangrijker vindt dan al het geld dat hij gaat verdienen. Naast het inleggeld – bij de Stichting Loterijverlies 25-35 euro – strijkt Ferdy ook nog een deel van de te treffen schikking – 15 procent – met de Staatsloterij op.

Ferdy laat weten te hopen op een schikking van enkele honderden euro’s per gedupeerde vaste Staatsloterij-deelnemer.

Daarna komt de mooiste zin van het artikel, die waarin hij zegt dat het hem en zijn achterban niet alleen om geld te doen is.

‘De Staatsloterij moet erkennen dat ze fouten hebben gemaakt. Daar gaat het de mensen om.’

Ferdy dekt zich kortom alvast in, zodat ‘de slachtoffers’ weten waar ze aan toe zijn. Er zullen lange onderhandelingen tussen Ferdy en de Staatsloterij volgen, er zal een stukje kansberekening op los gelaten worden – zo groot is de kans op een hoofdprijs nu ook weer niet – en aan het eind van het liedje zal blijken dat alleen Ferdy Roet een hoofdprijs krijgt uitgekeerd.

Troostprijs is de hoop dat Ferdy het geld goed gaat besteden. Hij gaat foto’s van zijn kinderen maken, invaliden helpen en vooral heel lang op vakantie.

    • Marcel van Roosmalen