Later Frans, later vakantie

Examenzaal in plaats van disco. Harde stoel in plaats van badlaken. Voor flink wat leerlingen uit 6 vwo ziet vandaag er anders uit dan ze hadden gehoopt. Zij moeten het eindexamen Frans maken, en kunnen niet afreizen voor een geplande vakantie in zonniger oorden als Kos, Ibiza en Lloret de Mar.

Het eindexamen Frans zou gisteren worden afgenomen, als laatste examen van het vwo. Maar het werd uitgesteld nadat de opgaven via internet waren uitgelekt. Een aantal van de ruim 16.000 deelnemers had al een vakantie geboekt, en dus werd er op sociale media flink geklaagd.

Floor (18) van Strabrecht College uit Geldrop zei gisteren: „Ik kreeg het vanochtend te horen en toen moest ik wel een beetje huilen enzo. Ik zou met mijn moeder naar Rhodos gaan. Ze probeert het nu nog met de vliegmaatschappij te regelen, maar ik weet niet of dat gaat lukken. Ik snap niet dat ze dit kunnen maken en zo maar kunnen verzetten. Dus ja, ik ben wel boos.”

Bij reisorganisaties kwamen tientallen telefoontjes binnen. „Wij doen ons best om een oplossing te vinden”, aldus een woordvoerder van GoGo-tours, dat speciale examenreizen aanbiedt. KLM maakte bekend vluchten gratis om te boeken.