Kortkolom economie

Maastricht Airlines failliet verklaard

Maastricht. Maastricht Airlines (MA) heeft faillissement aangevraagd. De luchtvaartmaatschappij wilde twee maanden geleden starten met vluchten op Amsterdam, München en Berlijn, maar die start werd uitgesteld omdat de twee Fokker-50’s nog voor inspectie en onderhoud in Italië waren. Door het uitstel trok een grote aandeelhouder zich terug. De gemeente Maastricht gaf MA een startsubsidie van 100.000 euro. De provincie Limburg legde een bedrag van 235.150 euro neer. De twee overheden noemden het bedrijf van waarde voor de naamsbekendheid, de werkgelegenheid en het vestigingsklimaat van de regio. (NRC)

Start haringseizoen twee week uitgesteld

Skagen. De start van het Nederlandse haringseizoen is met twee weken uitgesteld tot 19 juni. Dat heeft de Nederlandse haringsector gisteren besloten. Aanvoerders, groot- en detailhandelaren vinden het vetpercentage van de haring die binnenkomt in de havens van Denemarken en Noorwegen niet genoeg om er maatjesharing van te maken. Door de koude lente en de zomer die laat op gang komt is er nog onvoldoende plankton tot bloei gekomen in de Noordzee en de Noord-Oost Atlantische Oceaan voor de haring om de vetreserves weer op te bouwen. De laatste keer dat het haringseizoen werd uitgesteld was in 2006. (NRC)