Kortkolom buitenland

Bruiloftsgasten opgeblazen in Bagdad

Bagdad. Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteravond zeker dertig mensen gedood. Onder de doden zijn gasten van een passerende bruiloftsstoet. Afgelopen maanden is het aantal aanslagen gestegen. Daarbij vielen vorige maand zeker 700 doden, en deze maand meer dan 500. De meeste aanslagen worden toegeschreven aan Al-Qaeda-in-Irak en gelijkgezinde sunnitische extremisten die het land willen destabiliseren. De laatste tijd zijn ook sunnitische doelen aangevallen. Een shi’itische groep meldde gisteren dat zij zich klaarmaakt zich te verdedigen. Maar zij ontkende betrokken te zijn bij anti-sunni geweld. (AP)

Grootste witwaszaak in de geschiedenis

NEW YORK/SAN JOSÉ. In de VS zijn zeven mensen aangeklaagd voor wat de grootste witwaszaak in de geschiedenis genoemd wordt. Woensdag werd met invallen in 17 landen en het stilleggen van websites een einde gemaakt aan Costa Ricaanse bedrijf achter de virtuele munt Liberty Reserve. Criminelen hebben via Liberty Reserve in de afgelopen zeven jaar naar schatting 4,6 miljard euro witgewassen voor handelaren in kinderporno, vrouwen, drugs en creditcardgegevens. Oprichter van Liberty Reserve is de Amerikaan Arthur Budovsky, die vrijdag in Madrid al is opgepakt. (AP)

Europese feministen opgepakt in Tunesië

tunis. In Tunis zijn gisteren drie Europese feministen gearresteerd die zich met blote borsten hadden geposteerd bij het Paleis van Justitie. De drie activistes van de actiegroep Femen, twee Françaises en een Duitse, eisten de vrijlating van een Tunesische geestverwante en protesteerden tegen de toestand van vrouwen in Tunesië. Hun Tunesische medestandster Amina, die zich eerder met blote borsten op internet had gepresenteerd uit protest tegen onderdrukking van vrouwen, wordt berecht wegens het verboden bezit van een traangasspray. (AFP)

Gezant van Eritrea land uit na afpersing

Ottowa. Canada zet een Eritrese diplomaat uit omdat de man landgenoten in Canada afperste om het Eritrese leger te helpen financieren. De regering zegt dat ze het Eritrese consulaat in Toronto al eerder heeft gewaarschuwd te stoppen met het onder druk zetten van Eritrese burger in de diaspora om een belasting van 2 procent af te dragen voor de nationale defensie. Ook in Nederland vinden soortgelijke praktijken plaats, bleek vorig jaar. (NRC)

Sobjanin: ‘Moskou is en blijft Russisch’

Moskou. Burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou is niet bereid om ‘gastarbeiders’ uit de voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië in de stad te huisvesten. Sobjanin vreest getto’s en rellen als in Zweden. „Moskou is en blijft een Russische stad, geen Chinese, Tadzjiekse of Oezbeekse. Mensen die slecht Russisch spreken, kunnen beter in hun eigen land leven”, zei Sobjanin. Naar schatting komen er jaarlijks twee miljoen gastarbeiders naar Moskou, waar officieel 12 miljoen mensen wonen. De gastarbeiders hebben er geen rechten. (NRC)