Kortkolom binnenland

Ombudsman wil van WOB af om misbruik

Amsterdam. Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer wil dat de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) zo snel mogelijk wordt afgeschaft. De WOB wordt veel misbruikt en daarom is het beter alle informatie gewoon openbaar te maken, aldus de ombudsman volgens persbureau Novum. Brenninkmeijer maakt zich vooral zorgen over misbruik van de wet door ‘spookaanvragen’. Overheden moeten binnen zes weken reageren op een verzoek, op straffe van een dwangsom. Bij veel gemeenten komen WOB-verzoeken binnen die weggestopt zijn in bijvoorbeeld brieven met open sollicitaties. Precies na zes weken ontvangen ze dan een vordering tot het betalen van een dwangsom. (NRC)

OM eist werkstraf tegen oud-rechters

Arnhem. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de voormalige rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch een werkstraf geëist van 240 uur en voorwaardelijke celstraffen van respectievelijk vier en twee maanden, wegens meineed. Volgens justitie hebben beide mannen gelogen over hun vriendschappelijke contacten inzake de Chipshol-zaak. (NRC)

Karremans niet als getuige opgeroepen

Den Haag. Thom Karremans, de voormalig commandant van Dutchbat in Srebrenica, wordt niet opgeroepen om te getuigen in de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Dat heeft het Joegoslaviëtribunaal bepaald. Volgens de advocaat van Karadzic is de getuigenis van de Nederlander nodig om aan te tonen dat zijn cliënt geen moslims heeft laten deporteren uit Srebrenica. Het Joegoslaviëtribunaal is echter van mening dat er al genoeg verklaringen zijn van specifieke beweringen van Karadzic over Srebrenica. Daarom is de noodzaak om Karremans op te roepen niet aangetoond. Karremans weigert vrijwillig te getuigen. (Novum)

Politie schiet gijzelnemer neer

Nieuw-Vennep. De politie heeft gisteravond een gijzelnemer neergeschoten in Nieuw-Vennep. De man en een medeverdachte zijn aangehouden, meldde de politie. Het tweetal overviel eerder op de avond een snackbar in Nieuw-Vennep. Daarna ontstond volgens RTV Noord-Holland een klopjacht. De mannen verschansten zich in een woonhuis, waar een vader en twee slapende kinderen waren. De politie drong het huis binnen en schoot een van de gijzelnemers neer. De man liep volgens de politie lichte verwondingen op. De vader en kinderen bleven ongedeerd. (Novum)

Hulp Nederland bij grensbewaking Libië

Den Haag. Nederland is van plan een kleine delegatie van vijf mensen naar Libië te sturen die moet bijdragen aan een civiele grensbewakingsmissie van de Europese Unie. Dat laat minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) weten aan de Tweede Kamer. Het kabinet acht het „van groot belang” Libië te ondersteunen bij de ontwikkeling van de rechtsstaat. De missie begint in juni en loopt tot medio 2015. (Novum)